• Krimi
Faktor

24 napig kínoztak a pincében egy párizsi fiút, csak azért, mert zsidó - Youssouf Fofana volt a gyilkos bandavezér

Ma 10 éve halt meg Ilan Halimi párizsi fiú, rá emlékeztek rokonai, barátai és a francia belügyminiszter is.

Ilan Halimit 2006-ban Youssouf Fofana bandája rabolta el. "Barbárok bandája", a francia újságok így nevezték el a 27 fiatalból álló kegyetlen csoportot - tagjai többnyire szélsőséges iszlamisták voltak.

Ilan Halimi egy párizsi telefonüzletben volt eladó. Mobiltelefonokat árult, továbbtanuláson gondolkodott, szerényen élt az édesanyjával. 23 éves volt. A "Barbárok bandája" egyik tagja észrevette az utcán, hogy kippát visel, vagyis zsidó. A saját, primitív elgondolkolásuk szerint - ezt később a bírósági tárgyalásukon alaposan ki is fejtették - minden zsidó gazdag, tehát érdemes zsidókat rabolni, mert utána váltságdíjat lehet kérni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Egy Emma nevű fiatal bandataggal megbeszélték, hogy kikezd a fiúval és elcsalja. Így is történt, utána a többi bandatag elfogta és egy párizsi pincébe hurcolta a fiút.

  Ilan Halimit 24 napig tartották fogva egy párizsi, majd egy elővárosi pincében. Közben megpróbáltak váltságdíjat kizsarolni, de különböző okok miatt ez nem sikerült. A 24 nap alatt példátlanul kegyetlenül kínozták a fiút, többször meggyújtották, összeszurkálták, összevagdosták.

  Amikor felfogták, hogy nem fognak tudni pénzt szerezni a fiúért, egy kocsiból meztelenül kidobták. Azt hitték, hogy halott, de még élt. Egy autóban ülő asszony vette észre az agonizáló, meztelen fiút az út szélén, ő hívta a mentőket és a rendőröket. Még egy-két óráig élt, de már a kórházban halottan érkezett meg.

  Sokan nem értették a 24 nap alatt a francia bűnügyi rendőrség munkáját - hogyan szakadhattak meg a tárgyalások a váltságdíj-követelő bűnözőkkel, és azt sem, hogyhogy nem kapcsolták össze az első pillanatban Ilan Halimi elrablását hasonló, kisebb antiszemita bűncselekményekkel, amelyek szintén a környéken történtek, és amelyek szintén a "Barbárok bandájához" kapcsolódnak.

  A 27 bűnöző sokévnyi börtönt kapott, Youssouf Fofana bandavezér 22 évet. A börtönben egyébként még 3 évnyi plusz büntetést kapott, mert meg akart ölni egy börtönőrt.

  Ilan Halimi édesanyja úgy döntött, hogy fiát nem engedi Franciaországban eltemetni, a sír ezért Jeruzsálemben van. A síron pedig ez a felirat olvasható: Ilan Halimit megkínozták és meggyilkolták Franciaországban, 23 éves korában, mert zsidó volt.

  2015-ben, a januári Charlie Hebdo-merénylet, a zsidó vegyesbolt elleni támadás és a novemberi párizsi terrortámadás évében 8 ezer francia zsidó ember vándorolt ki Izraelbe. 10%-kal többen, mint előző évben.

  Top 16