• Külföld
Faktor

22 ezer kilométert repült kétfedelű gépével egy nő

Huszonkétezer kilométer megtétele után Sydney kikötője fölött átrepülve érkezett meg szombaton kétfedelű, nyitott pilótafülkés repülőgépével az ausztrál nagyváros nemzetközi repülőterére Tracey Curtis-Taylor brit pilóta, aki a repülés egyik női úttörőjének útját járta végig több mint három hónap alatt.

Az 53 éves pilóta október elsején indult az angliai Farnboroughból Spirit of Artemis nevű régi repülőgépével Amy Johnson legendás brit pilóta útvonalát követve. Ő volt az első nő, aki egyedül repült Nagy-Britanniából Ausztráliába 1930-ban.

Curtis-Taylor 23 országon átrepülve 54 leszállással és üzemanyag-felvétellel tette meg az utat. Sydneybe érkezve a Twitteren adta hírül, hogy befejezte a hatalmas kalandot és köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta őt. Bár a pilótafülkében egyedül ült, egy támogatást biztosító repülőgép követte őt.

Az 1942-ben készült, renovált, kétfedelű Boeing Stearman típusú repülőgép nyolcezer liter üzemanyagot fogyasztott el az út során.

Útja során nehezen sikerült repülőbenzinhez jutni, mivel számos modern repülőtéren már nem tartanak ilyen üzemanyagot. Ausztrália egyik elhagyatott vidékén a helyi őslakosok segítségével sikerült üzemanyagot szereznie. Egy napig tartott, amíg lekaparták a tengervízből a propellereire rakódott sót, azután, hogy átrepülte a Timor-tengert. Októberben a rossz időjárás napokig akadályozta a felszállásban Romániában és a háború miatt el kellett kerülnie a szíriai légteret.

Jordániából az Egyesült Arab Emírségekbe vezetett útja, majd Pakisztán, India, a Fülöp-szigetek és Indonézia fölött haladt.

A világ legjobb látványa, amikor eléd tárul az összes ikonikus vidék, geológiai képződmény, növényzet. Nagyon kevés embernek adatik meg, hogy úgy repüljön, ahogy én tettem

- mondta Curtis-Taylor.

Ezen a héten volt Amy Johnson halálának 75. évfordulója, a brit pilóta 37 évesen egy angliai légi balesetben vesztette életét a második világháborúban.

Top 16