• Tech
Faktor

Több mint 20 millió ember adatai kerültek nyilvánosságra, ezeket a felhasználókat érinti az ügy

A TimeHop üzemeltetői 90 percen belül azonosították az adatlopást.

Súlyos kibertámadás áldozatává vált a Timehop nevű szolgáltatás, ami a felhasználók különféle közösségimédia-profiljairól keres elő évfordulós posztokat. A szolgáltatás több mint 21 milliójából mindenkit érint a szivárgás - írja a Forbes.

A Timehop felhasználói a Facebook, az Instagram, a Twitter és a Dropbox oldalakon használt fiókjuk bármelyikét összeköthetik a szolgáltatással, de akár a telefonunk SMS-eit, a Dropboxra feltöltött képeket, az androidos telefonnal készített fotókat és videókat is figyeli, és az aktuális napra eső összes évfordulós tartalmat összegyűjti nekünk.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Lényegében olyan, mint a Facebook "Ezen a napon" funkciója, csak sokkal több helyről válogat. Ezek után teljesen érthető, miért is volt vonzó célpont a rosszakarók számára a felület: rengeteg más közösségi fiókhoz tudnak hozzájutni azon keresztül.

A szolgáltatás jelentése szerint először december 19-én fért hozzá egy ismeretlen tettes a felhőalapú szerverükhöz, aki aztán többször is behatolt a rendszerbe. Júliusban már adatbázisokhoz is hozzáfért, azokat pedig elkezdte lementeni. A TimeHop üzemeltetői 90 percen belül azonosították az adatlopást, amire viszonylag gyorsan sikerült reagálniuk, így a támadónak csak az adatok egy részéhez sikerült hozzáférnie. A jelszavakhoz például nem, de több mint ötmillió felhasználó telefonszámát sikeresen elszipkázta e-mail címükkel, felhasználónevükkel együtt.

Mivel egy több mint tízmillió felhasználóval rendelkező szolgáltatásról van szó, ez már eléggé súlyos ügynek számít.

Kommentek:

Top 0