• Külföld
Faktor

Szorít az idő, a vízhiány már a világ felére jelent valós fenyegetést

Még mindig nem késő cselekedni, hogy elkerüljük a legrosszabbat.

Ötmilliárd ember szenvedhet majd vízhiánytól 2050-re, vagyis 32 éven belül. Ez akkor a világ népességének felét jelenti majd - írja a World Water Development Report című jelentésében az ENSZ. A jelentés szerint van még lehetőség rá, hogy változtassunk ezen, és nagyon is szükség van a változtatásra.

Ha ugyanis valóban ötmilliárd ember szenved majd vízhiánytól, abból elkerülhetetlen konfliktusok adódhatnak, melyek végső soron az egész civilizációnkat fenyegetik.

A vízhiány akár háborúhoz is vezethet.

A vízhiány akár háborúhoz is vezethet.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Hogy ezt megelőzzük, azonnali lépéseket kell tenni a természetes vizek védelmében. Ennek része, hogy a vizek szabályozásában az úgynevezett szürke infrastruktúra, vagyis az ember építette gátak helyett vissza kéne térni a természetesebb módszerekhez - mint amilyen a fokszabályozás, amely lényegében irányított áradásokkal vezeti le a vízfölösleget, mely így nem szimplán lerobog a kibetonozott, elcsatornásított folyókon, hanem a lápokban, ártéri erdőkben szétterülve táplálja a föld alatti vízbázisokat.

    A legnagyobb változásra a mezőgazdaságban van szükség, amely egymagában a teljes vízfogyasztás 70 százalékáért felel - a világ éves vízfogyasztása nagyjából évi 4600 köbkilométer, ennek csupán tíz százaléka a lakossági fogyasztás, a maradék húsz százalékot az ipar használja fel.

    Ha viszont minden így marad, mint most, akkor a jövőben már Mexikót, Dél-Amerika nyugati partvidékét, Kínát, Ausztráliát és Dél-Európát is szárazság és vízhiány fenyegeti - írja a The Guardian.

    Kommentek:

    Top 16