• Külföld
Faktor

Szigorítják az autózás szabályait, a már forgalomban lévő elektromos kocsikon is változtatni kell

A britek felvetették, hogy a most közlekedő elektromos kocsik egy dolog miatt nagyon veszélyesek.

A brit Balesetmegelőzési Bizottság szakemberei szerint hiába zöldek, hiába óvják a környezetet, ha közben jóval gyakrabban okozhatnak halálos közúti balesetet az elektromos autók. A felmérések szerint ugyanis a hangtalanul suhanó kocsik esetében 40 százalékkal nagyobb az esély arra, hogy elütnek egy kerékpárost vagy gyalogost, mert az nem hallotta a járművet közeledni. Vagyis a gondot az okozza, hogy túl csendesek.

Illusztráció.

Illusztráció.

A The Guardian beszámolója szerint a szakemberek ezért úgy döntöttek, változtatni kell a helyzeten, így 2019 júliusától minden Európában újonnan eladott elektromos és hibrid autót egy hangszóróval is fel kell szerelni. De nem ússzák meg a már most forgalomban lévő kocsik se, nekik 2021-ig kell az "extrát" beszereltetniük.

Mielőtt azonban bárki azt mondaná, hogy "miért nem tud körbenézni a gyalogos, mielőtt lelép az úttestre", érdemes tudni, hogy a problémát épp a brit vakok és gyengénlátók vetették fel, akiknek az úttesten való átkeléskor gondot jelent, hogy nem hallják a villanymotoros kocsikat közeledni. A felmérések szerint 93 százalékukat érinti ez a probléma.

A megoldás szerint a 20 mérföld/óra (azaz nagyjából 32 km/h) sebesség alatt közlekedő járművek fehér zajt fognak hallatni a hangszóróból, ami nemcsak az utasokat nem zavarja majd, de a járókelők, kerékpárosok számára is könnyen felismerhetővé teszik a járművet.

Kommentek:

Top 0