• Autó
Autószektor

2019: amikor korszellemmé válik a hibrid

Szinte csak kapkodjuk a fejünket az autóipar ma már nem autószalonról, autószalonra, sokkal inkább hónapról-hónapra, vagy akár hétről-hétre bemutatkozó "korszakalkotó" újdonságai láttán. Egy új technológia, megoldás, amely kitalálói szerint maga a jövő.

Ám ha egy picit felülemelkedünk a ránk zúduló, szinte már feldolgozhatatlan mennyiségű autóipari híren, és megpróbáljuk kifürkészni mit is hoz a jövő, nincs túl könnyű dolgunk. Pedig egy tudatos vásárló, főleg ha nőként esetleg nem rendelkezik alapos és magas szintű technikai ismeretekkel, jó ha tudja mit érdemes megvenni az autóipar termékei közül úgy, hogy rövid idő után ne kelljen szégyenkeznie, ne bukjon anyagilag túl sokat és élmény is legyen a kiválasztott és megvásárolt jármű használata.

Toyota Corolla Forrás: Autószektor

Toyota Corolla Forrás: Autószektor

Egyrészről bizonyosan látszik, hogy még mindig nem ért véget a dízel- korszak. Érdekes módon, miközben a dízelekkel kapcsolatos problémák szimbóluma a Wolksvagen lett, már maguk a legendás német gyártó vezetői is a gázolajos hajtás végét jósolják. Mindeközben viszont a francia nagyok, a Renault, a Peugeot és a Citroen még jövő évben bemutatkozó vadonatúj modelljeik esetében is kínálnak dízel alternatívát.

Az is világos, hogy bár egyre nagyszerűbb villanyautók érkeznek a piacra, - hogy csak a kedvenceimet említsem, a most már nem csak jó, de nagyon formás Leaf, a megújuló, trendi BMW i3 - 2019 sem lesz még a villanyautók éve. Ha megnézzük a globális számokat, azok alapján a jelenleg futó elektromos autók mennyisége legfeljebb tesztüzemnek tekinthető a világpiac számait figyelembe véve.

Honda CRV Forrás: Autószektor

Honda CRV Forrás: Autószektor

Szubjektív jóslatom szerint 2019 a hibrid autók globális áttörésének éve lesz. Természetesen tudjuk, hogy a benzin-villany hajtás vonatkozásában is számos dilemmáról olvasni. Átmeneti megoldás, irreális súlytöbblet, bonyolult rendszer. Annyi azonban bizonyos: ha már annyit sikerül elérni, hogy egy autó alapjáraton, dugóban araszolva vagy rövid városi utakon zéró emisszióval közlekedjen kétségtelenül óriási előrelépés az autóipar környezetvédelmi problémáinak enyhítésében. Ráadásul úgy tűnik a hibrid rendszerek technikailag mostanra tényleg elérték azt a fejlettséget, hatásfokot, hogy az egész bolygó legkülönbözőbb igényű autósai számára is valódi alternatívát jelentsenek. Valószínűleg nem is véletlen, hogy a globális autóipar legnagyobb ikonjai, a világ autó eladásának toplistás típusai most, 2018 végén, 2019 elején jelentkeznek új generációs, rendkívül hatékony hibrid rendszerrel felszerelt új modellekkel. Ezekben a hetekben, hónapokban érkezik az autóipar három nagy ikonja új típussal, villany-benzin hajtással.

Toyota RAV4 Forrás: Autószektor

Toyota RAV4 Forrás: Autószektor

Az új Toyota Corolla család, a teljesen újjá született Toyota RAV4 és a nem régiben bemutatkozott Honda CRV legkorszerűbb hibrid hajtásával valószínűleg 2019-ben “tematizálni” fogják a globális autópiacot. Valószínűleg pont ugyan úgy, ahogy a Corollák, a RAV4-ek és a CHR-ek előző generációinak eladott 10 és 100 milliói tematizálták az elmúlt évtizedekben. Szóval ha lehet autóvásárláshoz tanácsot adni annyit bizonyosan állíthatunk: aki 2019-ben nagy és megbízható gyártók korszerű hibrid technikával szerelt modelljeit választja nagyot nem tévedhet és nem hibázhat. Ahogy elnézem az új Corolla és az új CRV első fotóit, nem csak műszaki, de esztétikai értelemben sem.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0