• Kultúra

A színpad is eszköz a kór megállításához

Magyarországon minden 14. percben meghal egy ember daganatos megbetegedésben. Mindenki érintett. Közvetve vagy közvetlenül. Most a színházon keresztül is szeretnék megszólítani az embereket, felhívni a figyelmet az egészségtudatos életvezetésre, és a rákszűréseken való részvételre. Ezért országos rákellenes színházi és egészségfejlesztési program indul 2016 májusától Nézőpontváltó Rákellenes Színházi Staféta elnevezéssel.

A kezdeményező a Pesti Magyar Színház volt, amelynek igazgatója, Zalán János fontosnak tartja, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretein belül minden olyan fontos ügy mellé odaálljanak, ami az egész magyar társadalom számára fontos kérdés, és ilyen a rák elleni küzdelem is.  

Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója a Rákellenes Színház Staféta sajtótájékoztatóján

Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója a Rákellenes Színház Staféta sajtótájékoztatóján

A Pesti Magyar Színház az első olyan színházi intézmény, amely tavaly a mellrák elleni kampány mellé állt,

ezáltal próbálták felhívni figyelmet a megelőzésre. Ezt tavaly októberben a Chioggiai csetepaté előadás alkalmával tették meg. Az előadáson a színészek kitűzték a rózsaszín szalagot is. Ebben az évben azonban a férfiakra is figyelnek. Fontosnakk tartják, hogy az a staféta, amit tavaly elindítottak, tovább menjen, ezért mindig kisorsolják majd a következő színházat, amelyik a prevenciós folyamatban részt fog venni.

Nézőpontváltás

Sári Edina a program vezetője elmondta, hogy ebből  az októberi kezdeményezésből született a Nézőpontváltó program, amelynek célja egyrészt a figyelemfelhívás az egészségtudatos életre, másrészt a rákszűréseken való részvétel fontosságára.

Sári Edina, a Nézőpontváltó program vezetője

Sári Edina, a Nézőpontváltó program vezetője

Célcsoportjuk hangsúlyosan a 25 és 50 év közöttiek, a fővárosban, nagyvárosokban élő, nagyrészt felsőfokú végzettségű vagy arra törekvő, értékorientált réteg tagjai.

Minden év október első vasárnapján a Nézőpontváltó programhoz csatlakozott színház vezetője a program szakmai vezetőjével, Dr. Borbényi Erika klinikai onkológussal közösen az aznap játszandó színdarab előtt röviden beszél a rekreációról, mint az egészségmegőrzés, a betegség-megelőzés és a gyógyulás egyik lehetséges eszközéről. Ezenkívül buzdítja a nézőket a rákszűréseken való részvételre is. Sári Edina szerint „így kapcsoljuk össze a két területet, a színházba járás melletti kampányolást és az egészségfejlesztést."

Ezután a nézők megtekintik az előadást, amelynek végén az abban szereplő művészek a közönség tagjaira feltűzik a Nézőpontváltó Rákellenes Színházi Staféta szimbólumát, a

levendula színű szalagot.

Majd nyilatkozatot írnak alá, amely jelzi a színház rákellenes egészségfejlesztés melletti elkötelezettségét. Ezután pedig a csatlakozott színházak közül kisorsolják a következő évi házigazdát.  

MegelőzésKözös céljuk, hogy nézőpontváltásra biztassák az embereket, hogy vigyázzanak a testükre, illetve ha mégis megbetegednek, akkor tudják, hogy kihez forduljanak támogatásért. A www.nezopontvalto.hu portál pedig egész évben praktikus segítséget nyújt majd az érdeklődőknek. Megtalálható lesz az összes, az egészségtudatot formáló rákellenes társszervezet, ahova gyógyításért, rehabilitációért, illetve türelmes meghallgatásért is fordulhatnak a látogatók.

Dr. Borbényi Erika klinikai onkológus, a Semmelweis Egyetem főorvosa

Dr. Borbényi Erika klinikai onkológus, a Semmelweis Egyetem főorvosa

Dr. Borbényi Erika szerint azonban a megelőzés sokkal egyszerűbb lenne. Hisz abban, hogy mindenkinek felelőssége van a megelőzésben, és a betegségből való felgyógyulásban. Hisz a tudatosságban, a művészet erejében.

Jószolgálati nagykövetek

Tizennégy szakember dolgozik egészségmentőként a Nézőpontváltó programban. A program jószolgálati nagykövetei pedig: Eliza Bliss mélyhegedűművész, Gáspár Kata, a Pesti Magyar Színház színművésze és Kern András, a Vígszínház színművésze.  

Jószolgálati nagykövetek: (balról jobbra) Eliza Bliss, Kern András és Gáspár Kata

Jószolgálati nagykövetek: (balról jobbra) Eliza Bliss, Kern András és Gáspár Kata

Eliza Bliss elmondta, hogy számára ez nagy megtiszteltetés, hiszen a családja női tagjainak többsége a rákbetegség áldozata. Korán elvesztette édesanyját, és a zene számára sokat segített abban, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek.  A színház, a koncert nyújtotta élmények segítenek megérteni saját magunkat, a konfliktusainkat, az emberi kapcsolatainkat. Ez már egyfajta rekreáció.

Eliza Bliss, mélyhegedűművész

Eliza Bliss, mélyhegedűművész

Végezetül Kern András kisorsolta a Nézőpontváltó Rákellenes Színház Staféta következő házigazdáját, amely a

szegedi Nemzeti Színház lesz.

Top 0