• Belföld
Faktor

Ezért ellenőriznek az osztrákok Hegyeshalomnál

Május végétől kezdődően szúrópróbaszerűen ellenőrizhetnek bárkit az osztrákok a hegyeshalmi határátkelőhelynél. A napokban előfordult, hogy 27 kilométeres volt a torlódás. A személyautók esetében egy kicsit jobb a helyzet, de a hatóságok azt javasolják, hogy aki tudja, kerülje el a hegyeshalmi határátkelőt.

Fotó: Ruzsa István/MTI

Fotó: Ruzsa István/MTI

A Faktor először május végén számolt be arról, hogy az osztrák rendőrség szúrópróbaszerűn ellenőrzi a járműveket a hegyeshalmi határátlépési pontnál. Elinte 2-3 kilométeres sor alakult ki az M1-es autópálya Ausztria felé tartó oldalán, aztán egyre hosszabb.

Július elején pedig az ellenőrzéseknek köszönhetően

27 kilométeren át torlódtak a teherautók, így körülbelül 6 órát kellett várakozniuk.

A személyautók is csak nagyon lassan tudtak haladni, közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság  sajtóosztálya. Azt javasolják, hogy aki csak tudja

egész nyáron kerülje el a hegyeshalmi határátkelőhelyet,

használják inkább a rajkai vagy a vámosszabadi, illetve soproni határátkelőhelyet. A police.hu határinfó oldalát, ahol mindig friss információk találhatók az ellenőrzéssel, várakozási idővel kapcsolatban.

Az osztrák hatóságokat megkérdeztük, mi az oka a szúrópróbaszerű ellenőrzéseknek. Wolfgang Bachkönig a burgenlandi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elárulta, hogy

az illegális bevándorlás és az embercsempészet megakadályozása miatt tartják a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket.

Azt azonban még ők sem tudják, hogy mindez meddig fog tartani, ez kétoldalú megállapodás kérdése is - mondta.  

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter szerint határellenőrzésre, határvédelemre a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon van szükség, nem a magyar-osztrákon.

Indokolatlan, amit Ausztria tesz.

Szijjártó szerint „ha Ausztria valóban meg akarja védeni a schengeni övezetet, a külső határ védelmében segítsen”.  Szerinte ugyanis az lenne a helyes, ha mindenki az uniós előírásoknak megfelelően járna el és megvédené a külső határokat, ahogy Magyarország is teszi, "nem kis ráfordítással".

Kommentek:

Top 0