• Kultúra
Faktor

Eszenyi Enikővel és Trill Zsolttal mutatják be a III. Richárdot Gyulán

Pénteken a Körös-völgyi sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 14-ig tartó, 53. évada. A három bemutatón kívül idén is lesz Shakespeare Fesztivál, zenei fesztiválok, illetve vendégelőadások is lesznek.

Gedeon József a Gyulai Várszínház igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a hat hét alatt

hatvan programot és öt fesztivált rendeznek,

számos kulturális esemény ingyenes. A gyulai rendezvénysorozatra 26-27 ezren szoktak ellátogatni, a fizetős előadásokra tízezer jegy kel el.

Három bemutatóval készülnek az évadra.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata az 50 éve elhunyt Tamási Áronra emlékezik a Zongota című darabbal, melyet július 4-én mutatnak be. Július 13-án ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében adják elő Shakespeare III. Richárd című drámáját, a főbb szerepekben Trill Zsolttal, Eszenyi Enikővel és Hegedűs D. Gézával. A harmadik bemutatóra augusztus 5-én kerül sor, Vajda Katalin zenés komédiáját, az Anconai szerelmeseket Lendvai Zoltán viszi színre a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal közösen.

De a Fenyő Miklós - Tasnádi István jegyezte Made in Hungária című musical,  illetve Vastag Csaba főszereplésével a Grease című musical is látható lesz a Tószínpadon. A Várszínpadon pedig Szabó Kimmel Tamás főszereplésével a Száll kakukk fészkére című Orlai Produkció is vendégeskedik.

A Gyulai Várszínház (Forrás: gyualivarszinhaz.hu)

A Gyulai Várszínház (Forrás: gyualivarszinhaz.hu)

A XII. Shakespeare Fesztivált július 7. és 17. között rendezik meg Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából.

Fellép többek között egy japán, egy szlovák, egy ausztrál-angol és egy ukrán társulat is.

Az eredeti helyszíneken, neves színészekkel forgatott tíz perces rövidfilmek a szerző összes művét feldolgozzák.

Idén is lesz Jazz és Blues Fesztivál,

valamint lesz Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál is. Felolvasószínházi darabként pedig Benedek Albert Rátenyér című komédiáját adják elő Bagó Bertalan rendezésében. Az esten a szerzővel és a színészekkel beszélgetést is szerveznek.

Gedeon József hozzátette: idén a fiatalokra figyelnek elsősorban, sok végzős vagy frissen végzett rendező- és színészhallgató lép majd fel, akik reményei szerint

"új hangot, új nyelvezetet, mozgalmasságot"

hoznak az évadba.

Kommentek:

Top 0