• Kultúra
Faktor

Jennifer Lawrence a világ legfiatalabb milliárdosát alakítja új filmjében

Az Oscar-díjas Jennifer Lawrence alakítja a botrányba keveredett Theranos egészségügyi vállalatot alapító, önerőből a világ legfiatalabb milliárdosává vált Elizabeth Holmest a Legendary Pictures új filmjében.

A Bad Blood (Rossz vér) című produkcióban – amelyet Adam McKay rendez és ír – az Oscar-díjas Lawrence a vérteszteket végző startuppal befutó cég fiatal alapítóját játssza. A Theranos cég gyorsan vált mintegy

kilenc milliárd dollár értékűre becsült vállalattá,
Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

ám hírnevének rosszat tett, hogy az egészségügyi hatóságok vizsgálatot folytattak a cég ellen.

A 32 éves vállalkozó továbbra is kitart a Theranos mellett, holott a hatóságok megpróbálták elérni, hogy két évre eltiltsák bármilyen vértesztet végző laboratórium működtetésétől vagy birtoklásától.

Elizabeth Holmes 19 éves korában, 2003-ban alapította meg a Theranost azzal a céllal, hogy kidolgozzák azt a technológiát, amelynek segítségével fájdalom nélkül, a lehető legkisebb mennyiségű vérből - ujjbegyből vett vércseppből - minél gyorsabban el tudják készíteni a legfontosabb adatokat tartalmazó laborleletet. Holmes azt ígérte,

hogy áttörést érnek el a betegségek korai diagnosztizálásában, mivel az általuk kifejlesztett vérvizsgálatok olcsók, gyorsak és hatékonyak.

Azonban tavaly a Wall Street Journal saját kutatásaira hivatkozva azt írta, hogy a Theranos hiányos és nem korrekt adatokat szolgáltat az ügyfeleknek és a befektetőknek a tevékenységéről. Így az Edison névre keresztelt, saját fejlesztésű laboratóriumi készülékkel csak 15-féle vértesztet végeztek el, miközben a reklámban kétszázat emlegettek. A többi mérést hagyományos vérelemző készülékekkel készítették el, és egyes mintákat hígítani kellett a megfelelő mennyiség eléréséhez, ami viszont rontotta a mérések pontosságát. Ráadásul az Edison és a hagyományos készülékek által elvégzett vérvizsgálatok eredményei gyakran nem is egyeztek.

Kommentek:

Top 0