• Kultúra

"Őrültnek gondoltak minket, hogy egy ilyen projekttel ki merünk menni az utcára"

"Ismerd meg a sokszínű zsidó kultúrát!" címen idén is egész napos programot kínál kicsiknek és nagyoknak a Judafest Utcafesztivál június 5-én vasárnap Budapest régi zsidó negyedének szívében, a Kazinczy utcában. Az évente mintegy tízezer látogatót fogadó fesztivál idei díszvendége Németország.

Vasárnap különleges változáson megy át a Kazinczy utca: színes kirakódóvásár lepi el, az éttermek, kiülős helyek pedig zsidó ételkóstolókkal, ízletes kóser fogásokkal várják az érdeklődőket. A gyerekek szórakozásáról játékos gyerekkibuc gondoskodik, és többek között Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjére, a Szamárfül Projekt A brémai muzsikusok című előadására, a Baltazár Színház fellépésére, valamint Novák Péter játékos zenei programjára térhetnek be.

Forrás: Judafest

Forrás: Judafest

A különféle zsidó szervezetek pedig profiljuknak megfelelően különböző játékokat szerveznek, a fődíj pedig

két darab repülőjegy Izraelbe  

a MAZSIHISZ felajánlásával.

De lesznek még koncertek, művészeti és színházi előadások, piac, zene, tánc, instant héber nyelvtanfolyam, főzőshow és filmvetítés is. A szokásos városi séta sem maradhat ki, amelynek során az érdeklődők megismerhetik a régi zsidónegyed rejtett zugait. A fesztivál pedig közösségi vacsorával zárul. 

A sokszínű zsidóság

A Judafestet egyébként 2008-ban Argentin minta alapján, kísérleti céllal kezdték el szervezni azért, hogy ezáltal elérjék az inaktív zsidó közösségeket, eljussanak hozzájuk és megszólítsák őket - árulta el Berényi Péter, a projekt vezetője a Faktornak.  A másik cél pedig az volt, hogy ezáltal eljussanak a nem zsidó lakosokhoz is, és megismertessék velük a zsidóság sokszínűségét.

Forrás: Judafest

Forrás: Judafest

“Őrültnek gondoltak minket, hogy egy ilyen projekttel ki merünk menni az utcára” - emlékezett Berényi Péter az első Judafestre, amelyre végül 2500-an látogattak el. Tavaly pedig már több, mint 10 ezer érdeklődő volt. Elmondta, hogy többször is megkapták az idősebb generációtól, hogy miért kell nekik ez, miért kell kimenni az utcára, nem félnek-e, de ő úgy gondolja, hogy

nem szabad félni és igenis ki kell menni. Akkor tudunk a fejekben egy kis változást elérni, ha példát mutatunk ebben."

A fesztivál azóta kinőtte magát, egyre népszerűbb, és már több mint 50 partnerrel büszkélkedhetnek. Majdnem az összes aktív zsidó szervezet kint van és tartalmas programokkal állnak elő. A sokszínű fesztiválon minden érdeklődő megtalálja a helyét: az is, aki a vallás iránt érdeklődik, de az is, aki például a sport iránt. 

Forrás: Judafest

Forrás: Judafest

Többek között a Maccabi zsidó sportegyesület is kint lesz a fesztiválon, illetve reformszervezetek, kulturális, ifjúsági szervezetek, múzeumok is. A nagyon liberális vonaltól az ortodox vonalig terjed a skála, például az ortodox Chabad is részt vesz a rendezvényen - mondta a projekt vezetője, aki arra is büszke, hogy a fesztivál már kinőtte a kezdeti helyszínt is, így az is bővült, már a Király utca és a Wesselényi között van. Illetve megemlítette, hogy a helyszín kiválasztásakor fontos volt, hogy az a Kazinczy utca legyen, a gettó része,

hiszen számunkra is fontos, hogy megemlékezzünk a múltra, a Holokausztra, de ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, hogy van zsidó közösségi élet Magyarországon, illetve pozitív értékeken alapuló zsidó közösséget szeretnénk látni”- mondta Berényi Péter.

Ugyanakkor azt is fontosnak tartja Berényi, hogy aki ellátogat a fesztiválra, az ne csak szórakozzon, hanem

tanuljon is valamit a zsidóságról,

kapjon valami újat, amit eddig nem hallott. Hiszen ha már egy ilyen kis dolog is tud változást hozni, az már sikernek számít. Ugyanis sok esetben volt már rá példa, hogy a Judafest egy kapcsolódási pont lett a közösségi életben. 

Forrás: Judafest

Forrás: Judafest

Kriston Linda, a fesztivál koordinátora pedig elmondta, hogy a fesztivál minden évben egy téma köré épül:

idén a német zsidókról fog szólni.

Lesz egy híres német zsidókról szóló, konkrétan kilenc személyről szóló kiállítás a Kazinczy utcai zsinagóga előtt. 

kilenc híres német zsidó, akiről nem is gondolnád, hogy zsidó, de még azt sem, hogy német"

- árulta el Kriston Linda.

Berényi: “Ha megvan a lehetőségünk, hogy tegyünk valamit, akkor teszünk és példát mutatunk. Ebben hiszünk."

Kriston Linda elmondta, hogy a fesztivál egy közösségi vacsorával ér véget, amelyet a társadalmi felelősségvállalás jegyében szerveznek. Ide olyan szervezeteket, intézményeket hívnak meg, akik hátrányos helyzetben vannak, nincsenek a középpontban, nincs lehetőségük arra, hogy megmutassák magukat.

Idén a Heti Betevő önkéntes csapatát látják vendégül, akik minden vasárnap ételt osztanak Budapest különböző pontjain a szegényebb családoknak, ezúttal azonban a Judafest vendégeli meg őket.

Kriston elmesélte, hogy egy

50 méter hosszú asztalt állítanak fel az utcán 200 székkel,

az ételt pedig a Judafest szervezői csapata fogja felszolgálni. Ezen ott lesz a német nagykövet, Dr. Heinz-Peter Behr és a felesége is. Illetve érkezik még 15-20 gyerek a fóti gyermekotthonból is. Ők 15 és 18 év közötti afgán és iraki fiatalok, akik szülők nélkül jöttek Magyarországra, de már magyar státuszuk van, itt tanulnak és valószínűleg itt is fognak dolgozni. 

A Maccabi zsidó sportegyesület pedig jótékonysági futást szervez a helyszínen, de lesz még sütiverseny is, idén a flódnit kellett újragondolni. Ezeket (például a macaron flódnit) a helyszínen meg lehet kóstolni.

A fesztivál részletes programja www.judafest.org oldalon és a rendezvény Facebook-oldalán található.     

Top 0