• Kultúra

Csillagóra: megható pillanatok az Operaház színpadán

Szombat este az Operaház nagyszabású évadzáró gálaestet tartott. Ott adták át a Magyar Állami Operaház legrangosabb díjait az aktív szólisták számára.

Az est előtt az Operaház csodálatos Székely Bertalan termében az egykori művészek emlékére alapított díjakat vehették át az azt kiérdemelt alkotók.

Ezeket a díjakat azért alapították, hogy nagy egyéniségek művészetét, szellemiségét tovább hagyományozzák a ma alkotó művészeknek.

Az Oláh Gusztáv emlékére alapított díjat az Operaház egyik vezető basszusa, Cser Krisztián vehette át. A díjat Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója adta át, aki úgy nyilatkozott a fiatal művészről: “minden esélye megvan ahhoz, hogy egyszer majd róla is díjat nevezzenek el.”

Díjátadó a Székely Bertalan teremben (A képre kattintva galéria nyílik.)

Díjátadó a Székely Bertalan teremben (A képre kattintva galéria nyílik.)

A Ferencsik János emlékdíjat Pólus László gordonkaművész kapta, a Komor Vilmos emlékplakettet pedig Lakatos Péter kürtművész vehette át.

A Márk Tivadar emlékplakettet Szendrényi Éva díszlettervező kapta, aki számos operaházi produkció alkotója, többek között az évek óta sikerrel játszott, Kovalik Balázs rendezte Turandot díszletét is ő tervezte.

A Gela-plakettet Tóth Erika rendezőasszisztens kapta. Ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter azt mondta: nagyon fontosnak tartja, hogy a háttérben dolgozók is kaphassanak díjat, ezzel is elismerve munkájukat, hiszen ők is nagyon fontos hozzájárulói minden egyes sikerhez. 

Csillagóra Gálaest

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója

Ezt követően kezdődött az Operaház színpadán a gálaműsor, ahol előadásokból láthattunk részleteket. Volt kórus, balett-, és táncelőadás, és még áriák is fel-felcsendültek, Wagner A walkürjétől Bernstein West Side Story-jáig  igen széles volt a paletta.

Ókovács Szilveszter főigazgató a műsorszámok között összegezte az elmúlt évadot.

Elmondta, hogy nagyon sikeres volt az évad, több nézője lett az Operaháznak, ahol immár modern és klasszikus operát is játszanak, hiszen próbálnak minél nagyon réteget megszólítani, minél több ízlést kiszolgálni.

Most pedig készülnek a Billy Elliot – The musical bemutatójára, amelynek nem titkolt célja, hogy a balettet reklámozza, vonzóvá tegye a fiatal generáció számára, hogy legyen utánpótlás. 

Shöck Atala Charlotte áriáját adja elő Massenet Werther című operájából (A képre kattintva galéria nyílik)

Shöck Atala Charlotte áriáját adja elő Massenet Werther című operájából (A képre kattintva galéria nyílik)

Egyes műsorszámok végén megjelent a színpadon Ókovács Szilveszter és kísérete, hogy az éppen szereplő művésznek átadják

az Operaház legrangosabb díját, amelyet 2012-ben hoztak létre a szólisták megbecsülésére, tehetségük és teljesítményük értékelésére.

A művészek számára ez a díj hatalmas megtiszteltetést és bizalmat jelent. 

A Magyar Állami Operaház kamaraénekesi díját kapták:

Schöck Atala mezzoszoprán énekesnő. Ő játssza az évad elején bemutatott Massenet Werther főszerepét, Charlottét, amelyről elmondta, hogy ez volt az egyetlen szerepálma és ez idén teljesült.

Pasztircsák Polina szoprán énekes, aki számos főszerepet játszik az Operaházban. Elmondta, hogy nagyon sokat jelent neki ez a díj.

Palerdi András, az Opera vezető basszusa. 

A Magyar Állami Operaház kamaraművészi díját kapta:  

Danyilova Galina hegedűművész, aki már 31 éve tagja az Opera zenekarának.

A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja:

Leblanc Gergely magántáncos lett, aki 5 éve tagja az Opera balett-társulatának.

A kitüntetett művészek egy évadon keresztül viselhetik a kiérdemelt címet, amellyel kiemelt honorárium is jár. 

Az estről készült galériánkat itt tekintheti meg.

Kommentek:

Top 0