• Kultúra

Kern András és Gáspár Kata vigyázna az egészségünkre

A Pesti Magyar Színház kezdeményezésére elindult a Nézőpontváltó Rákellenes Színházi Staféta, amelynek célja a színházon keresztül felhívni az emberek figyelmét az egészséges életre és a rákszűrések fontosságára. A nézőpontváltó program két jószolgálati nagykövetét, Gáspár Katát, a Pesti Magyar Színház színművészét és Kern Andrást, a Vígszínház színművészét arról kérdezte a Faktor, hogy mit gondolnak a kezdeményezésről, és ők maguk tesznek-e valamit a megelőzés érdekében.

Gáspár Kata: Sok ilyen izgulásos időszakon vagyok már túl

Hogyan reagált, amikor felkérték jószolgálati nagykövetnek, azonnal igent mondott? 

Persze. Csak azt kértem, hogy mivel színésznő vagyok, akkor érzem biztonságban magam, hogyha szerepben vagyok, és hogy mindent lehet, csak ne kelljen kiállnom és ne kelljen beszédet mondanom. Végül is nem kellett beszédet mondani, viszont felolvastam egy könyvből. Azt is elvállaltam, mert ahogy elolvastam, azt éreztem, hogy erre nem lehet nemet mondani. Pedig igazából kívülálló vagyok.

Ön mit tesz az egészségéért? 

Én azt gondolom, hogy azzal lehet a legjobbat tenni, hogyha az ember elmegy vizsgálatokra. Én el szoktam menni, és a párom is elszokott menni, anyukám is, apukám is, a bátyám is, mi egy ilyen család vagyunk, ahol ez természetes.

Akkor hiteles képviselője ennek a kezdeményezésnek…

Igen, hiteles képviselője vagyok. El kell menni mindenféle vizsgálatokra és akkor az ember egy kalap alatt letudja, és várja az eredményt. Nyilván az ember akkor is izgul, ha elvileg nem lehet semmi baj, de ezt meg kell lépni. Sok ilyen izgulásos időszakon vagyok már túl.

Az első ilyen kezdeményezés tavaly októberben volt a Pesti Magyar Színházban. A Chioggiai csetepaté előadás előtt próbálták felhívni a nézők figyelmét a rákszűrések fontosságára, majd előadás után a darabban szereplő művészek kitűzték a rózsaszín szalagot. Hogyan fogadta ezt a közönség?

Nagyon érdekes volt. Beszélgetni nem beszélgettek velünk, de ott voltak körülöttünk egy csoportban, és távolról figyelték,hogy mi történik. De nagyon érdekes volt, hogy maradtak, nem mentek haza, és csak csöndben álltak és figyeltek minket, tehát kíváncsiak voltak rá, érdekelte őket, Ez szerintem nagyszerű.

Akkor tehát hasznosnak tartja a kezdeményezést? 

Igen, mert nagyon egyszerűen bele lehet csöppenni ebbe. Nem kell ezzel minden áldott nap foglalkozni, nem kell különböző beszélgetésekre eljárni. Ha az emberek beülnek egy színházba és azt hallják, hogy egyébként ma van a mellrák világnapja és hogy színésznőink ki fogják előadás után tűzni a mellrák elleni szalagot, máris tudnak egy információt, és amikor majd mennek haza, talán erről beszélgetnek. A kolléganőm, Benkő Nóra is felolvasott akkor, és az igazgató úr (Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója) is beszédet mondott, amiben rengeteg információ elhangzott: az pedig, úgy gondolom, benne marad az emberekben. Ennyi kellett hozzá: hogy két ember kiálljon, elmondjon pár mondatot és utána lássák azt, hogy jelmezben kijövünk és mosolygunk, aláírunk egy papírt és kitűzzük a szalagot, és máris megértették, amit mondani akartunk nekik.  Ez egy nagyon egyszerű és célravezető dolog. 

Kern András: ha valaki miattunk megy orvoshoz, már megérte

Állítása szerint soha nem hitt semmiféle szervezett mozgalomban, de most mégis optimista. Miért vállalta el a jószolgálati nagykövetséget? 

Mert kell tenni valamit ez ellen a borzalmas népbetegség ellen, és azért biztos van  valami értelme annak, amit csinálunk. A szocializmus idején nem volt semmi értelme az ilyen szerveződéseknek. Azóta meg nem keveredtem olyan helyzetbe, hogy valamibe részt kelljen venni. Most részt vettem. 

És Ön tesz valamit az egészsége érdekében?

Igen, teszek. Folyton járok mindenféle szűrésekre.

Akkor valamennyire mégis csak hisz az ilyen csoportok erejében…

Igen. Csak azt irigyeltem, ahogy a doktornő tudja mondani, hogy „én hiszek ebben, hiszek abban”, én nem szoktam ilyet mondani. (Dr. Borbényi Erika klinikai onkológus mondta azt a rendezvényen, hogy hisz a betegségből való felgyógyulásban, a tudatosságban, a művészet erejében.)

Mennyire tartja hasznosnak ezt a kezdeményezést? Ön szerint eljut így az üzenet a nézőkhöz?

Nem tudom, majd meglátjuk, hogy van-e ennek értelme. Ha valaki egyszer elmegy egy urulógushoz megnézetni, hogy van-e neki prosztatarákja, és emiatt ment az orvoshoz – akkor igen, volt értelme.

Top 0