• Kultúra
Faktor

Koncert Cseh Tamás dalaiból

Cseh Tamás és a Kex együttes dalai is felcsendülnek szombat este a Cseh Tamás Archívumban. A koncerten Másik János és zenésztársai, Takano Kaori, Szőke Szabolcs és Szalai Péter lépnek fel. A rendezvény 18 órakor, a koncert 20 óra után kezdődik.

"A dalok mindig más arcukat mutatják az előadónak, és a hallgatónak is. Mondhatni: ahány előadás, annyi arc. Ha zenei környezetüket is változtatjuk, akkor mindez még hatványozódik" - vallja Másik János.

Cseh Tamás (Forrás: Wikimedia)

Cseh Tamás (Forrás: Wikimedia)

A esthez a zongorista-billentyűs a hely szellemének megfelelő dalokat válogatott a Levél nővéremnek ciklusokból, néhány Kex-dalt, és olyan további szerzeményeket, amelyeket Cseh Tamás énekelt - írj az MTI.

Másik János a hetvenes évek első felében az Interbrass dzsesszzenekar tagja volt. 1975-ben Cseh Tamással és Bereményi Gézával közösen megírta és előadta a Levél nővéremnek című előadást, amelyből lemez készült. A szerzőhármashoz még két közös színházi, illetve lemezprodukció fűződik: a Levél nővéremnek 2. (1994) és az Igazi levél nővéremnek (2001). Játszott a Kőszegi Groupban, a nyolcvanas évek elejétől részt vett a Trabant zenekar felvételein, turnézott a Balatonnal és az Európa Kiadóval, utóbbinak ma is tagja. Számos filmzenét írt, 1998-ban Peepshow mennyország címmel önálló albumot jelentetett meg, a 2000-es évektől a Másik János és a Heart Rock Company-val, a Másik János-Takano Kaori duóval és szólóban is koncertezik.

Takano Kaori zongoraművész Tokióban, Oszakában és Magyarországon végezte tanulmányait, tanult dzsesszzenét és klasszikus zongorát is. 2006 óta játszik Magyarországon, előbb a Csókolom zenekar, majd a Másik János és a Heart Rock Company billentyűseként.

Szőke Szabolcs klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, majd érdeklődése a különleges hangzású, főként keleti vonós hangszerek (gadulka, sarangi, gusla) felé fordult. Zenészként először a színház keretein belül kezdett el dolgozni, játszott a Kolindával, alapító tagja a volt a világzenét játszó Makámnak. 1994-ben többedmagával létrehozta a Tin-Tin Quartet dzsessz formációt (2003-tól Quintet), majd 2002-ben az Ektart. Szalai Péter tablás az indiai legenda, Ravi Shankar tanítványa is volt. 1979-1980-ban a Krulik Zoltán által vezetett Creativ Stúdió Ötben (C.S.Ö.) és a Dés László-féle Dimenzióban játszott. Dolgozott az indiai klasszikus zenét játszó Calcutta Trióval és 1984-től 1991-ig a Makám együttessel. Szőke Szabolccsal közösen alapította a Tin Tint, közreműködött a Samsara Quartet létrehozásában. Tanít a Ravi Shankar Institute for Music and Performing Arts keretében és a Zeneakadémián is klasszikus indiai zeneelméletet és tablát.

A budai Várban működő, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében álló Cseh Tamás Archívumban, amely a 2009-ben elhunyt előadóművész hagyatékát gondozza, 1200 dal és több mint 20 ezer fénykép található.

Kommentek:

Top 0