• Kultúra
Faktor

Ez az a történet, ahol a férfi kérdez, a nő pedig őszintén válaszol

Második bemutatójához érkezett a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület közös pályázata, a Találkozások. Június 30-án este látható Szilágyi Bálint rendezése, Az aranjuezi szép napok Eke Angéla és Zsótér Sándor előadásában. Peter Handke darabja egy beszélgetés története a szerelem abszurditásáról, amelyben a férfi kérdéseket tesz fel, a nő pedig mindenre őszintén válaszol.

2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület első alkalommal írt ki pályázatot fiatal alkotók részére. A Találkozásokra pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal. A cél a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is volt, azzal a  kritériummal,

hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen.

Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezése volt látható a Bethlen Téri Színházban, ahol Jordán Tamás mentorálásában, a Junior Prima-díjas Grisnik Petra és a Tünet Együttes kiválósága, Gőz István alakításával készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.

Fotó: Ribarszki Viktória

Fotó: Ribarszki Viktória

A Találkozások második bemutatója egyben évadzáró premier is lesz június 30-án a Bethlen Téri Színházban. Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjeuzi szép napok című darabját, amelynek szerepeit

Eke Angéla és Zsótér Sándor

alakítja. Az előadás különlegessége, hogy Zsótér nemcsak a férfi főszereplő, hanem a mentorrendező is egyben.

Peter Handke 2011-ben írt darabja egy beszélgetés története a szerelem abszurditásáról.

A kétszereplős történetben a férfi kérdéseket tesz fel, a nő pedig mindenre őszintén válaszol.

Egy szabály van csupán: nincsen akció, csak a párbeszéd. A nő belekezd szexuális autobiográfiájába, s kitér a kivel, mikor, hogyan, mit kérdések megválaszolására, kezdve a gyerekkortól, egészen a mostani pillanatig. De mi van akkor, ha valamelyikük megszegi a szabályokat? És - mondjuk - akcióba lép. Vagy, ha netán, váratlanul egy helikopter zuhan a színpadra? 

A június 30-i 19 órai bemutató után Kutszegi Csaba kritikus beszélget a rendezővel és a színészekkel. Az aranjuezi szép napok a következő évadban is látható lesz a Bethlen Téri Színházban.

Kommentek:

Top 0