• Kultúra
Faktor

Ön szereti a belga söröket?

A 7. Belga Sörfesztiválon mindenki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbb sört. 43 sörfőzde 205-féle sörét, közülük 61-féle csapolt sört kóstolhatnak meg az érdeklődők május 13. és 15. között a Bálnában. Lesz világos, keserű, barna, kávés, meggyes, kókuszos, sőt még banános sör is.

A három napos fesztivál célja a világon egyedülálló sörkultúra bemutatása. A könnyebb eligazodás érdekében pedig idén új kategorizálási rendszert vezetnek be. Ez a rendszer az ízviláguk alapján 11 kategóriába sorolja a fesztivál söreit. A kategóriák elnevezésében minden esetben szerepel egy vagy két domináns íz: keserű, édes, fanyar, valamint ezek kombinációi. Az elnevezések második felében olyan ízek, vagy hatások találhatóak, melyek segítségével az alap ízek további kategóriákra bonthatóak, így a látogatók könnyebben megtalálhatják az ízlésüknek leginkább megfelelő söröket. Önnek melyik jön be?

Az 2016-os Belga Sörfesztivál egyik kiemelt sörtípusa a saison sör. Ez egy hosszú időre feledésbe merült tradicionális belga sörtípus, mely napjainkban reneszánszát éli. Egykor a nehéz fizikai munkát végző aratómunkások frissítő és erőt adó „védőitala” volt. A saison sörök könnyen iható, mégis sűrű, tápláló, enyhén savanykás ízüknek köszönhetően rendkívül frissítő italok. A fesztivál három leginkább jellegzetes, egymástól nagyon eltérő ízvilágú saison söre a Surfine, a St-Feuillien Saison és a Silly Saison.

A másik kiemelt sörtípus idén az úgynevezett „sour ale”. Az ebbe a kategóriába tartozó flamand vörös és barna, valamint lambic sörök fanyar ízvilágukkal a régi idők söreit testesítik meg, melyek azokban az időkben készültek, amikor a sörfőzők rozsdamentes acéltartályok helyett még fahordókat használtak.

Kiemelt sör az idei évben a Préaris Quadrupel, a sűrű, nehéz barna sör is. A Préaris Quadrupelt Belgium legsikeresebb újgenerációs kisüzemi sörfőzdéje készíti. Sörfőzőmesterüket, a fiatal Andy Dewilde-t 2013-ban Belgium legjobb új sörfőzőjének választották, a sör pedig 2011-ben elnyerte a legjobb belga kézműves sörnek járó címet.

A Préaris söröket készítő Vliegende Paard Brouwers az idei fesztivál egyik új szereplője. A Bálnában további 4 sörüket kóstolhatják meg a látogatók. Andy Dewilde sörfőzőmester folyamatosan új, extrém sörökkel lepi meg a sörkedvelőket, például a Lapsang Souchong teával érlelt világos sörrel vagy a costa ricai kávéval főzött Quadrupellel.

Az új főzdék között megemlítendő a De Halve Maan, amelyik szintén 5 sörrel mutatkozik be. A Straffe Hendrik Wild sörük különleges sörélményt ígér: az évente egy alkalommal készített, vadélesztő felhasználásával főzött sörkülönlegesség ízvilága teljesen egyedi, hiszen egyszerre nagyon édes és fanyar.

A St-Feuillien főzde szintén új szereplő a fesztiválon. Öt bemutatásra kerülő sörük közül a két leginkább érdekes a Double India Pale Ale, amely ötféle amerikai komló felhasználásával készült Belgiumban és a főzde Limited Edition No.1. nevű söre, amely egy rendkívül frissítő „tavaszi” sör.

Van der Haegen Bertrand, a Silly sörfőzde sörfőzőmestere pedig személyesen is ellátogat a fesztiválra. A Silly sörfőzdében készül a Gallica, amely szintén két új sörrel, a meggyes barna Gallica Kriexus-szal, és az apátsági tripel stílusban készült félbarna Gallica Opus-szal mutatkozik be a fesztiválon.

Csak gyümölcssörből pedig több mint 40 félét lehet majd megkóstolni a fesztiválon, a meggyesektől a barackoson át egészen az egzotikusabb ízűekig, lesz például kókuszos és banános sör is. Azonban a letölthető Sörkalauzban  részletesebb információkat olvashatnak a fesztivál söreiről.

A sörök mellé pedig a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak szarvas kolbászt, Knyihár-féle házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is. A Bálna előtt álló „foodtruckok” prémium hamburgerekkel és belga hasábburgonyával várják a látogatókat. Desszertként pedig belga csokoládék közül lehet válogatni.

A vásárnap délutáni látogatók 15 és 18 óra között élőben hallgathatják a Marching Jazz Band-et. A szombaton 14-21 óra, valamint vasárnap 14-18 óra között közlekedő ingyenes Hop On Hop Off városnéző járatot is igénybe lehet venni a fesztivál helyszínére történő eljutáshoz érvényes belépőjegy vagy fesztiválpohár felmutatásával.

Top 0