• Kultúra
Faktor

82,8 millió forintért kelt el a Banksy rajzaival díszített katonai jármű

Elkelt Banksy bristoli graffitiművész rajzaival díszített amerikai katonai jármű a Bonhams aukciósház háború utáni és kortárs művészeti árverésén Londonban. Új tulajdonosa 218 500 fontot (82,8 millió forintot) fizetett érte - adta hírül a BBC News.

A SWAT speciális rendvédelmi egység jellegzetes járművén egy csapat felfegyverzett tiszt látható, akiket egyik oldalon egy kisfiú, másik oldalon Dorothy, az Óz, a csodák csodája főszereplője készül megtréfálni. Az autót az eredetiségét igazoló bizonyítvánnyal együtt adta el a Bonhams.

A Banksy rajzaival díszített katonai jármű. (Forrás: banksyunmasked.co.uk)

A Banksy rajzaival díszített katonai jármű. (Forrás: banksyunmasked.co.uk)

Az aukció az első alkalom, hogy bemutatása után újra látható a SWAT-autó. A járművet Banksy amerikai bemutatkozó show-ján mutatta meg 2006-ban Los Angelesben. Ezen a show-n egy élő, vörös és arany festékkel lefújt elefánt is felvonult.

A Bonhams szóvivője szerint a művet közvetlenül a művésztől szerezték meg, árát előzetesen 200-300 ezer fontra becsülték.     

Mint mondta, az autón Banksy művészien alkalmazta jellegzetes stencilezési technikáját, melyet egyébként egy incidens során fedezett fel magának a művész.

Épp egy kukásautó mögött rejtőzködött a rendőrség elől, amikor észrevette annak stencilezett sorozatszámát. A technika segítségével nagyon gyorsan el tud készíteni bonyolult graffitiket, hogy aztán eltűnjön az éjszakában"

- mondta a szóvivő.

Banksy egy műve New Orleansban (Forrás: Wikipedia)

Banksy egy műve New Orleansban (Forrás: Wikipedia)

Bár Banksy eredményesen titkolja kilétét, azt feltételezik róla, hogy 1974-ben született az angliai Bristolban, első kiállítását is ebben a városban tartották 2000-ben. Főleg szatirikus és társadalomkritikai műveket alkot, egyes művei dollárszázezrekért kelnek el.

Kommentek:

Top 0