• Külföld
Faktor

Ugyanakkora válság jöhet, mint 11 éve - ez alapján jósolnak a szakértők

A gazdasági válság összefügg a környezetünk rombolásával.

Olyan példa nélküli környezetkárosítás idejét éljük, ami akár egy 2008-hoz hasonló gazdasági összeomláshoz is vezethet - állítja egy friss tanulmány.

A CNBC által idézett tanulmány szerint a klímaváltozás csak az egyik a számos környezeti fenyegetés közül, amelyek együttesen veszélyeztetik a társadalmi stabilitást. A természeti rendszereket annyira gyorsan destabilizálta az emberi tevékenység, hogy szerintük hamarosan elérjük a fordulópontot.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az emelkedő globális átlaghőmérséklet miatt az extrém időjárási jelenségek megnövekszenek, nagyszabású migrációval, konfliktusokkal és éhezéssel kell majd számolni.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) a potenciális gazdasági hatásokat egyenesen a 2007-es, 2008-as válsághoz hasonlítja. Extrém környezeti károsodás esetén az emberi rendszereket is a katasztrofális összeomlás fenyegeti, a globálisan összekapcsolódó rendszereken keresztül a gazdaság, a társadalom és a politika szintjén is. Hozzáteszi, hogy a szegényebb országok a sérülékenyebbek és ők tudnak a legkevésbé felkészülni arra is, hogy válaszoljanak rá.

A tanulmány rávilágít, hogy a gondolkodásmódon is változtatni kell, a politikusok még nem ismerték fel, hogy a környezeti változások milyen katasztrofális fenyegetéssel járhatnak. Egész iparágak üzleti modellje épül a környezet pusztítására, és arra használják a vagyonukat, hogy befolyásolják a politikai döntéseket, ezzel megakadályozva a környezetvédelemért tett lépéseket. A becslések szerint a világon 100 vállalat felel az 1988 óta kibocsátott összes üvegházhatású gáz 71 százalékáért.

Kommentek:

Top 0