• Külföld
Faktor

Házakat épít az arab monarchia a gázai övezetben

Katar összesen 1 milliárd dolláros támogatást ígért még 2014 végén a palesztinoknak a gázai övezet újjáépítésére.

Eddig már 50 millió dollárt kifizettek azoknak, akik a megrongálódott házaikat szerették volna helyrehozni, sőt, már ezer lakást át is adtak az elmúlt évben. Most újabb kétezer lakás megépítésébe fognak Khan Junisz városban. Ez a katari akció a legnagyobb támogatás arra, hogy helyreállítsák a Gázai övezetet. A harcok miatt körülbelül 100 ezren maradtak otthon nélkül.

A katari támogatás komoly diplomáciai gondokat is okozhat, az izraeliek a gázai övezetet uraló Hamász támogatásának is felfoghatják. Az építkezéseket, többek között az alapanyagok szállítását mindenképpen nehezíteni fogja, hogy Izrael tiltja az olyan anyagok importját, amellyel a Hamász építkezésekbe, helyreállításokba foghat. Azt szeretnék ezzel megakadályozni, hogy a Hamász bármilyen katonai létesítményt építsen. Az utóbbi 4 hónapban körülbelül 400 ezer tonna cement juthatott be a Gázai övezetbe, ennek kétszerese kellene a rendes működéshez.

A támogatás kezelésével megbízott katari szakember azt mondta a Reutersnek, hogy a legfontosabb az elektromos hálózat helyreállítása, a mezőgazdaság támogatása és az otthonteremtés.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16