• Kultúra
Faktor

2000 éves gladiátorsisakokat mutatnak be a Pompeji-kiállításon

Az ókori Pompejiből származó két gladiátorsisakot is bemutatnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban június végén nyíló kiállításon, a Nápolyból érkezett műtárgyakat kedden csomagolták ki.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Gabler Dénes professzor, a tárlat kurátora azt mondta, a díszesebb és nehezebb (mintegy 7 kilogrammos) bronzsisakot a viadalokat megelőző felvonulásokon viselték a gladiátorok. A fejvédő feltehetően a fél lábszárvédőben, fél karvédőben, bőrpáncélban karddal harcoló myrmillo gladiátoré lehetett.

A másik, díszítés nélküli, egyszerűbb, szintén bronzból készített sisakot a viadalokon hordták, tömege ennek is megközelíti a 7 kilogrammot.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből 120 műtárgy érkezett Szegedre, amelyet ajúnius 25-én nyíló Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállításon mutatnak be a közönségnek. A kollekció legnagyobb tárgya a több mint két méter magas, csaknem egytonnás Poszeidón-szobor, a legkisebbek pedig a néhány centis halászhorgok - írja az MTI.

  Fotó: MTI

  Fotó: MTI

  Az év végéig három helyszínen látható majd a kiállítás. A múzeum központi épületében, a Kultúrpalotában az ókori Pompeji politikai élete, fürdőkultúrája elevenedik meg a Nápolyból érkező műtárgyak, történeti ereklyék segítségével. A Fekete-házban kap helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat és ott ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is. A Kass Galériában pedig Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérő kiállítás.

  Kommentek:

  Top 16