• Külföld
Maksa Mónika

200 katonai kiképzőt küldhetnek Líbiába

Németország katonai kiképzőkkel akarja felkészíteni a Líbiai hadsereget az Iszlám Állam elleni harcra. A kiképzést a Der Spiegel szerint Tunéziában tartanák.

A Der Spiegel német lap szombati számában jelent meg, hogy nem nyilvános kormányzati tervek szerint a német katonák olasz katonákkal együtt hónapokon belül megkezdhetik a kiképzést. A tervezet szerint a német hadsereg, a Bundeswehr 150-200 kiképzője menne Líbiába.

A kiképzés példája az észak-iraki kurd önvédelmi erőknek nyújtott külföldi felkészítés lenne. Biztonsági okokból nem is Líbiában készítenék fel a fegyveres erőket, hanem a szomszédos Tunéziában.

Líbiai fegyveresek. Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Ajdabiya Gianluigi Guercia

Líbiai fegyveresek. Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Ajdabiya Gianluigi Guercia

EZT IS AJÁNLJUK:

    A berlini védelmi minisztérium még nem reagált a Der Spiegel értesüléseire.

    A német kormány a héten úgy döntött, hogy 550 katonával növeli a Maliban és Irakban szolgáló, dzsihádisták ellen harcoló csapatai létszámát. A döntést viszont még a berlini parlamentnek is jóvá kell hagynia.

    Líbia Moammer Kadhafi diktátor halála után gyakorlatilag részekre szakadt. Az ország ellenőrzéséért fegyveres erők harcolnak egymással. A harcokban egyre nagyobb befolyása van az Iszlám Államnak, amely már Szirt városát is ellenőrzi, és több olajmezőt is megtámadott.

    Líbiában a múlt hónapban békemegállapodást kötött a nemzetközileg elismert kormány és a Tripolit uraló iszlámista fegyveresek. A külföldi katonai támogatás csak akkor lenne kivitelezhető, ha elkezdenék végrehajtani az egyezséget és a nemzeti egységkormány is felállna – írja az MTI.

    Top 16