• Belföld
Faktor

Durván drágultak az élelmiszerek: ötödével többe kerül a zöldség és gyümölcs

Az infláció nagyobb volt valamivel, mint számították a szakértők.

Illusztráció.

Illusztráció.

A KSH friss jelentése szerint idén márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A Portfolio által megkérdezett elemzők csak 3,5 százalékra számítottak, így az adat kisebb meglepetést okozott. Közben a maginfláció 3,5 százalékról 3,8 százalékra, ami több mint hatéves csúcs. A KSH munkatársa, Kollár Beáta is elmondta az adatok ismertetésekor, hogy a maginfláció utoljára 2012. decemberben volt ennél magasabb, 4,9 százalék. 2018. márciusban 2,5 százalékot mértek.

A KSH kiemelte, az elmúlt egy évben a 3,7 százalékon belül a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

12 hónap alatt, tavaly márciushoz képest:

  • Az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,1, a liszté 12,3, a péksüteményeké 9,8, a kenyéré 6,7 százalékkal magasabb, a tojásé 12,5, a tejé 7,2, a cukoré 3,9 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8, ezen belül a dohányáruké 10,9 százalékkal emelkedett.
  • A szolgáltatásokért 3, ezen belül a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatásokért 12,4, az üdülési szolgáltatásokért 6 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A járműüzemanyagok 3,7 százalékkal drágultak.

Egy hónap alatt, 2019. februárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké 2, a sajté 1,8, a liszté 1,7 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk 1, ezen belül a dohányáruk 1,3 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások ára 0,5 százalékkal nőtt, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 1,7 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok 4,2 százalékkal drágultak.

2019. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal nőttek.

Kommentek:

Top 0