• Belföld
Faktor

Több mint húsz éve nem volt ilyen Magyarországon: visszatértek a színes madarak hazánkba

Minden évben meglátogatnak tavasszal minket, de ennyien 23 éve nem voltak.

1995 óta nem jelent meg ilyen nagy számban a pásztormadár hazánkban. A Közép-Ázsia és Dél-Kelet-Európa sztyeppéin fészkelő madarak évről évre megjelennek Magyarországon májusban, tavaszi vonulásuk során. Időnként még fészkelnek is nálunk - írja honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

A seregélyek rokonságába tartozó, de azoknál színesebb pásztormadarak kisebb-nagyobb csapatai május vége felé szoktak nálunk megjelenni, és június elejére rendszerint el is tűnnek. Hol többen, hol kevesebben érkeznek. Bizonyos években még fészkelhetnek nálunk, erre legutóbb a Hortobágyon volt példa 1994-1995-ben. Fészkelőterületük Közép-Ázsia és Dél-Kelet-Európa sztyeppéi és félsivatagos területei, telelőhelyük pedig Dél-Ázsia.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Invázió idején nagy tömegben jelennek meg szokásos költőhelyeitől északnyugatra, így Közép-Európában is. A szakértők sem tudják pontosan, mi az oka a tömeges megjelenésnek: talán a több táplálék vonzza őket ide, például sáskajárás idején lehet számítani megtelepedésükre. Azt egyelőre még nem tudni, idén fészkelni is fognak-e hazánkban, vagy júniusban ismét eltűnnek.

Nevüket arról kapták, hogy a legelő nyájakat, csordákat követik, és a környezetükben található rovarokat szedegetik. Kedvelik a sáskákat és más egyenesszárnyúakat, de előszeretettel táplálkoznak a gyümölcsösökben is, kedvencük a cseresznye.

Népies neve rózsaseregély, mivel rendszerint seregélycsapatokba vegyülve láthatjuk, tollazata pedig rózsaszín és fekete tarka. Elsősorban alföldi környezetben, füves pusztákon van esélyünk látni őket.

Kommentek:

Top 0