• Belföld
Faktor

1945 óta aknaszilánkokkal a fejében él

Ha nem utalják be MRI-vizsgálatra néhány hónapja Horváth Árpádot, talán soha nem tudta volna meg, hogy koponyájában több aknaszilánk is van, amelyek a II. világháború alatt kerültek a fejébe. Az idős férfit 71 évvel a baleset óta a napokban nyilvánították hadirokkanttá.

A férfit kivizsgálásra küldték a győri kórházba. Az MRI vizsgálaton tudta meg a mosonmagyaróvári Horváth Árpád, annyi vas van a fejében, hogy a vizsgálatot nem lehet elvégezni.

Kiderült, fémszilánkok vannak a fejemben. Utánagondoltam, hogyan kerülhettek oda. A háború idején még Páliban laktunk. 1945 nyarán, cséplés idején teheneket őriztünk a néhány évvel idősebb unokabátyámmal, Horváth Antallal. Ő a mezőn talált egy fel nem robbant aknafejet. Odahozta hozzám, és mikor egy-két méterre volt tőlem, a bomba váratlanul felrobbant a kezében. Egyik kezéről letépte négy ujját, elveszítette az egyik szemgolyóját, és az alteste is sérült. Nekem akkor szilánk fúródott a bal csuklómba és a bal térdem alá, illetve a bal szemem fölé. Akkor azt hittem, csak oda

– mondta a nyugdíjas férfi.

A háború alatt hosszú harcok folytak Páli és Magyarkeresztúr között az erdős részen, a Keszeg-ér partján. A robbanás idején éppen ott volt a faluban egy bizottság, melynek tagjai az ottani csatában elhunyt és eltemetett német katonákat exhumálták. Köztük volt egy orvos. A súlyosabban sérült Antalt a kapuvári kórházba vitték, ahonnan Szombathelyre került.

A háromgyermekes édesapát most, hetvenegy év után nyilvánították hadirokkanttá, hadigondozotti, közgyógyellátási igazolványt is kapott. Ebben egyébként az is hasznára vált, hogy unokatestvére – akinél még annak idején megállapították a hadirokkantságot – tudta igazolni Horváth Árpád sérülésének történetét.

A 78 éves férfi nem akar műtétet.

Ha eddig együtt éltem a fémszilánkokkal, és nem okoztak fejfájást, ezentúl is együtt fogok tudni élni velük

- magyarázta a friss hadirokkant a Kisalföldnek.

Top 0