• Külföld
Faktor

Világszerte nő a baj: több millió csecsemő lélegzik mérgező levegőt

A világon mintegy 17 millió csecsemő szív rendkívüli mértékben szennyezett levegőt, ami nemcsak a tüdejüket károsíthatja, hanem az agyuk fejlődését is.

A világon mintegy 17 millió csecsemő szív rendkívüli mértékben szennyezett levegőt, ami nemcsak a tüdejüket károsíthatja, hanem az agyuk fejlődését is, ami egész életükre kihatással lehet - hívta fel a figyelmet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Illusztráció.

Illusztráció.

A Danger In The Air című, szerdán közzétett jelentés szerint a "mérgező" levegőnek kitett, egyévesnél fiatalabb gyermekek közül 12,2 millió Dél-Ázsiában, 4,3 millió pedig Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében él.

Az UNICEF műholdfelvételek alapján állapította meg, mely térségekben haladja meg a levegő szennyezettsége legalább hatszorosan a nemzetközileg elfogadott küszöbértéket.

A világon 136 millióra tehető az egyévesnél fiatalabb gyermekek száma, így az UNICEF-statisztika azt jelenti, hogy minden nyolcadik gyermek él olyan szennyezett levegőben, amely miatt visszamaradhat a fejlődésben.

Anthony Lake főigazgató rámutatott, hogy egy gyermek életében az első ezer nap kritikus jelentőségű az agy fejlődése, így a tanulás, a növekedés és általában az életrevalóság szempontjából.

Lake szerint sok figyelmet szentelnek a gyermekek oktatásának, de fontos, hogy az agyuk is megfelelően tudjon fejlődni – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0