• Kultúra
Faktor

17 ezer üzenetben tették ki Twitterre a Don Quijote című regényt

Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha című klasszikus regényt szerzője, Miguel de Cervantes halálának 400. évfordulója alkalmából tette közzé Twitter-üzenetekben egy spanyol informatikus.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A barcelonai Diego Buendía egy algoritmust használ, ami 17 ezer üzenetre osztotta fel a 2,2 millió karakterből álló regényt. 2014 szeptembere óta tesz ki a Twitterre naponta 28 üzenetet, a @elquijote1605 címen. Buendiának 7500 követője van, köztük a spanyol kormányfő, Mariano Rajoy.

Borítóképnek szélmalmot használ, ami az 1605-ben kiadott, és 145 nyelvre lefordított regény legismertebb jelenetét idézi, amikor Don Quijote az óriásoknak képzelt szélmalmok ellen harcol. A Cervantes Intézet szerint a Biblia után ez a legtöbb nyelven megjelent könyv a világon.

Az utolsó üzenetet április 22-én, egy nappal a spanyol regény- és drámaíró halálának 400. évfordulója előtt küldi el a Castilla-la-Macha térségben fekvő Alcazar de San Juan faluból, amely a spanyol író születési helyének tartja magát. A hivatalos életrajzok szerint Cervantes a Madridhoz közeli Alcalá de Henaresben született 1547-ben - írja az MTI.

Spanyolországban több mint 300 rendezvénnyel (kiállításokkal, színházi előadásokkal, felolvasóestekkel, konferenciákkal) emlékeznek a legjelentősebb spanyol író halálára.

Szombaton a királyi család és a miniszterelnök Alcalá de Henaresbe utazik, ahol átadják az ország legjelentősebb irodalmi elismerését, a Cervantes-díjat, amelyet Fernando del Paso mexikói írónak ítélt tavaly a zsűri.

Top 0