• Külföld

17 év után szólalt meg a tömeggyilkos tinédzser anyja

1999. április 20-án két tinédzser fiú tizenhárom embert ölt meg a Columbine középiskolában. Sue Klebold, az egyik gyilkos édesanyja most adott először tévéinterjút a merénylet óta. A nő azt mondta, azóta is bűntudata van, amiért egy tömeggyilkost nevelt fel.

Fotó: Europress / Mark Leffingwell - AFP

Fotó: Europress / Mark Leffingwell - AFP

Korábban a nő csak néhány alkalommal válaszolt a riporterek kérdéseire, akkor is csak röviden. Televízióban sosem jelent meg korábban – most azonban hosszasan mesélt a columbine-i mészárlás során átéltekről, fiáról, nevelési tapasztalatairól.

1999-ben a 17 éves Dylan Klebold és 18 éves társa, Eric Harris az amerikai gimnáziumi mészárlások történetének legvéresebb merényletét követték el a Denvertől nem messze található Columbine-ban. Klebold és Harris hosszú hónapokig dolgozott a tervén. 49 perc alatt tizenhárom embert öltek meg, huszonnégyet megsebesítettek, majd öngyilkosok lettek. Házi készítésű bombát hagytak az iskola ebédlőjében, ahol a robbanás pillanatában épp több száz diák evett volna. Ezen kívül a saját autóikat is bombákkal töltötték meg – ezek akkor robbantak volna fel, mikor a mentőcsapatok megérkeztek. De a bombák végül nem robbantak fel. A fekete kabátokba öltözött, négy fegyverrel gyilkoló fiú, valamint a felemelt kezekkel, megfélemlítetten menekülő diákok képe az egész világba eljutott.

Sue Klebold elmondta, hogy sosem feltételezte a fiáról, hogy ilyen szörnyűséget képes lenne elkövetni.

Abban az illúzióban éltem, hogy minden rendben van, hiszen az én szeretetem mindennél erősebb.
Fotó: Europress / Columbine High School Yearbook - AFP

Fotó: Europress / Columbine High School Yearbook - AFP

A CNN információi szerint a nőt nagyon sok szülő vádolta azzal, hogy az ő helyében felismerték volna a figyelmeztető jeleket, és ezzel megelőzhették volna a tömeggyilkosságot. Mint Klebold elmondta, Columbine előtt ő is így gondolkodott volna hasonló helyzetben.

A nő 2009-ben már beszámolt az O-magazinban az esetről – akkor azt írta, fiának nagyon boldog gyerekkora volt, ám tinédzserként megváltozott. Klebold azonban azt hitte, ez csak a korából fakad, és az anyai ösztönei biztonságban tartják a fiát. Sem ő, sem a férje nem értik, miért vett részt Dylan a mészárlásban.

Mint most sírva elmondta, szinte nem telik el úgy egy nap sem, hogy ne kísértené az áldozatok emléke, akiknek értelmetlenül kellett meghalniuk.

Fotó: Europress / Mark Leffingwell - AFP

Fotó: Europress / Mark Leffingwell - AFP

Emlékszem, hogy csak ültem, és olvastam róluk – a gyerekekről és a tanárukról. És közben arra gondolok, hogy mit éreztem volna, ha a helyzet fordított lett volna: ha egy gyerek lőtte le volna az én fiamat. Ugyanazt érezném, mint amit most az áldozatok szülei. Tudom, hogy ugyanazt érezném.

Klebold abban bízik, hogy a története, amelyről könyvet is írt, segíteni fog más szülőknek abban, hogy felismerjék gyerekükön a probléma figyelmeztető jeleit. A könyv jövő héten jelenik meg, és a teljes mészárlás történetét leírja.

Fotó: Europress / Mark Leffingwell - AFP

Fotó: Europress / Mark Leffingwell - AFP

Azt kívánom, bárcsak tudtam volna akkor azt, amit most tudok: észrevettem volna, hogy még sincs minden rendben vele, és az a magatartás, amelyet szeszélyes tinédzser viselkedésnek hittem, valójában a pszichológiai hanyatlás jele volt

- írta Sue Klebold könyve honlapján.

A nő azt is írta, hogy azt hitte, megtanította Dylannek, hogyan védje meg magát a külső veszélyektől – de arra nem gondolt, hogy a legnagyobb veszély saját maga lesz. A könyve bevételét olyan szervezeteknek adományozza, amelyek mentális betegekkel foglalkoznak.

Top 0