• Sport
András Ferenc

16 éves magyar tehetség győzte le a volt világbajnokot

Gledura Benjámin megverte a korábbi világbajnok sakkozót, Viswanathan Anandot. Az indiai sakkozó korábban ötször volt a világ legjobbja, egy gibraltári nyílt versenyen most vereséget szenvedett a 16 éves magyar játékostól.

Viswanathan Anand - fotó: Europress - Francois Nel/Getty Images

Viswanathan Anand - fotó: Europress - Francois Nel/Getty Images

A gibraltári versenyt 2003 óta rendezik meg. A versenyt háromszor is a világ legjobb nyílt bajnokságának választotta a Nemzetközi Sakkszövetség. Az idei versenyen 12 magyar versenyző indul, de néhány, a világranglistán előkelő helyen szereplő játékos is részt vesz az eseményen.

A torna hetedik napján megszületett a verseny eddigi legnagyobb meglepetése, mert a 16 éves magyar tehetség, Gledura Benjámin legyőzte a korábbi világbajnokot, Viswanathan Anandot.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az eredményre John Sanders, a CHESS magazin szerkesztő-újságírója is felfigyelt:

  A magyar játékos eddig hét meccset játszott a tornán, egyszer sem kapott ki, négy döntetlen mellett három győzelme van. Eddig szerzett 5 pontjával a torna 9. helyén áll.

  Az indiai játékos elleni győzelemnek köszönhetően Gledura ÉLŐ-pontszáma 20,6-del megnőtt, így már 2515 pontja van. A meccsen Anand sokat bukott, 20 pontot veszített eddig.

  A hírre Polgár Zsuzsa is reagált Twitteren:

  Anand ismét kikapott, így hét forduló után már több mint 20 pontot vesztett. Ezért nem szoktak nagy játékosok nyílt versenyen indulni.

  A mérkőzés ITT megtekinthető.

  Top 16