• Sport

16 európai ország támogatja a budapesti olimpiát

November 20-án Prágában ülésezett az Európai Olimpiai Bizottság, ahol a párizsi terrortámadások után Párizs kijelentette, hogy mindennél jobban szeretnék megrendezni az olimpiát. A Magyar Olimpiai Bizottság szerint tizenhat közép- és dél-európai ország olimpiai bizottsága beszélt arról, hogy támogatják a 2024-es budapesti olimpiarendezést.

Fotó: Europress - GABRIEL BOUYS / AFP

Fotó: Europress - GABRIEL BOUYS / AFP

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati tájékoztatása szerint a magyar pályázatot és a budapesti rendezést Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Görögország, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország támogatja – írja az MTI.

Büszkeséggel tölt el, hogy ez a régió a budapesti pályázat mögött áll. Ez egy fontos visszajelzés, egy jelentős külső megerősítése annak, hogy alkalmasnak tartanak bennünket olimpiarendezésre. Úgy is fogalmazhatunk, hogy Budapest regionális olimpiában is gondolkozik, ami azt jelenti, hogy Közép- és Dél-Európa régióját is szolgálni kívánjuk.

- mondta Nagy Zsigmond, a a MOB nemzetközi igazgatója.

A gyűlésen elhangzott, hogy Magyarországot és Budapestet képesnek tartják ötkarikás játékok megrendezésére. Budapest ideális Közép- és Dél-Európa országai számára, a számos pozitívum között kiemelték a jó megközelíthetőséget és a biztonságot is.

Párizs továbbra is rendezneA francia főváros a terrortámadások ellenére jelezte, hogy továbbra is kitartanak a 2024-es párizsi olimpia pályázata mellett. Tony Estanguet, a párizsi pályázat társelnöke kijelentette, hogy minden eddiginél jobban akarják az olimpiát.

Amikor az események lezajlottak, azok minket is ugyanúgy sokkoltak, mint mindenki mást. Ezek ellenére hiszünk benne, hogy Franciaországban és világszerte szükség van olyan rendezvényekre, ahol az emberek jó és pozitív dolgokat élhetnek át.

Franciaországban utoljára 1924-ben rendeztek olimpiát, tehát 2024-ben száz év után lenne olimpia a francia fővárosban.

A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Los Angeles, Hamburg, Róma és Párizs verseng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.

Top 0