• Külföld
Faktor

Ez már tényleg komoly: 15 ezer tudós fogott össze, hogy figyelmeztessen

Eddig is próbálták jelezni a tudósok, hogy baj van, de még mindig nem vesszük igazán komolyan őket, pedig a veszély valódi.

Egy új, több mint 15 ezer tudós által aláírt cikk szerint fajunk jólétét fenyegetik a környezet bizonyos átalakulásai. A klímaváltozás, az erdőirtás, az édesvízkészlet csökkenése, a fajok eltűnése és az emberi népesség rohamos növekedése mind azt mutatják, hogy valami nincs rendben a Földdel.

A világ tudósainak figyelmeztetése az emberiségnek: második felhívás című cikket 184 ország több mint 15 ezer tudósa írta alá – számolt be az Oregoni Állami Egyetem oldala. A szakértők kormányhivatalok, nonprofit szervezetek és önálló kutatók által összegyűjtött információkat használtak.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A cikkben a szerzők felhívják a figyelmet, hogy bolygónk rossz irányba halad. A tudósok emellett javaslatokat is tesznek arra, hogy mit lehet tenni a problémák ellen.

  Az egyik legfontosabb a közvélemény aktivizálása, megfelelő nyomás nélkül ugyanis a politikusok nem fogják megtenni a szükséges lépéseket.

  A szakértők úgy vélik, hogy a szárazföldi és tengeri természetvédelmi területek növelése mellett érdemes megerősíteni az orvvadászat elleni törvények végrehajtását, illetve korlátozni a vadállat-kereskedelmet. További feladat a nők oktatásának szélesítése, a növényi táplálkozás felé való elmozdulás, valamint a megújuló energiahordozók használatának növelése.

  1992-ben 1 700 tudós írta alá A világ tudósainak figyelmeztetése az emberiségnek című cikket. Az elmúlt 25 év során azonban több szempontból is romlott a helyzet, így a William Ripple, az Oregoni Állami Egyetem professzora által vezetett csapat úgy döntött, érdemes újabb írással felhívni a közvélemény figyelmét.

  "Vannak emberek, akik hajlamosak elutasítani a bizonyítékot, és azt gondolni, hogy csak vészmadarak vagyunk" – mondta Ripple. A szakértő hozzátette, a cikket aláírók elismerik azokat az egyértelmű jeleket, amelyek alapján fenntarthatatlan jövő felé tartunk.

  Képünk csak illusztráció.

  Képünk csak illusztráció.

  A publikációban a szerzők rávilágítanak, hogy bizonyos területeken sikerült előrelépést elérnünk. Az ózonkárosító vegyületek aránya például csökkent, egyes régiókban lassult az erdőirtás, a megújuló energiaforrások használata pedig nőtt. Összességében azonban mégis inkább negatív irányba fejlődött a világ.

  Az egy főre jutó édesvízkészlet 26 százalékkal zuhant, az óceáni holt zónák száma viszont 75 százalékkal emelkedett. 25 év alatt nagyjából 300 millió hektárnyi erdő veszett el, míg a globális átlaghőmérséklet és a szén-dioxid-kibocsátás látványosan nőtt. Az állatvilág egyedszáma fokozatosan csökkent, az emberi populáció viszont 35 százalékkal emelkedett.

  Ripple kollégáival egy új független szervezetet is létrehozott. A Világ Tudósainak Szövetsége azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a környezeti fenntarthatóságot és az emberi jólétet szolgálja.

  Kommentek:

  Top 16