• Külföld
Faktor

149 hazatelepített kelet-ukrajnai lengyel érkezett Lengyelországba

Leszállt hétfő este az észak-lengyelországi Malbork melletti katonai repülőtéren 4 repülőgép, amivel az ukrán válság miatt hazatelepítést kérő 149 kelet-ukrajnai lengyel érkezett Lengyelországba.

Beata Szydlo lengyel kormányfő, Mariusz Blaszczak belügyminiszter, valamint Antoni Macierewicz védelmi miniszter fogadta a repülőtéren őket. Szydlo azt mondta: "Isten hozta önöket, Lengyelország az otthonuk, mindent megteszünk, hogy biztonságban érezzék magukat". A lengyel kormányfő azt ígérte, befogadnak minden lengyelt, aki haza szeretne települni.

A szeparatisták támadásainak kitett délkelet-ukrajnai kikötőváros, Mariupol lengyel lakosai idén már többször fordultak hazatérési kérelemmel a lengyel politikai vezetőkhöz, mert veszélyeztetve érzik magukat.

A 149 fős csoportban a mariupoli lengyelek mellett a kelet-ukrajnai Donyec-medence lengyel lakosai is vannak, akik az idén januárban 178 lengyelt hazatelepítő akcióban nem vettek részt - írja az MTI.

A napokban több tucat kelet-ukrajnai lengyel fog még érkezni más utakon, többek között vonaton. Az összesen mintegy 190 hazatelepülő lengyelt egy féléves adaptációs programban részesítik, amelynek során az érkezők állandó lakhatási engedélyért folyamodnak, alapvető ellátást kapnak.

Beata Szydlo még hétfő délelőtt azt mondta, a PiS a kormányzás első 100 napja során a Lengyelországtól keletre lévő országokban élő lengyelek hazatelepítését megkönnyítő törvényjavaslatot terjeszt elő.

Lengyelország 2000 óta folytatja a keleten élő lengyelek hazatelepítési programját. Mivel a program a volt Szovjetunió európai részében élőkre nem vonatkozik, a kelet-ukrajnai lengyeleket eddig kivételes eljárás során, külön keretből kellett hazatelepíteni.

Top 0