• Sport
Faktor

14 országot kizártak a 2017-es férfi kosárlabda Eb-ről

Hatalmas botrány robbanhat ki az európai férfi kosárlabdában: az Európai Kosárlabda-szövetség (FIBA) 14 országot kizárt a 2017-es Európa-bajnokságról.

A címvédő Spanyolország lemaradhat a következő Európa-bajnokságról (Fotó: Europress - Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

A címvédő Spanyolország lemaradhat a következő Európa-bajnokságról (Fotó: Europress - Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

A FIBA korábban már szólt, hogy kizárja azokat az országokat a nemzetközi versenyekből, amelyeknek a csapatai (a 11 A-licences klubot leszámítva) az ULEB sorozatait választják. Ez csak akkor változik, ha az adott csapatok nem kerülnek kizárásra az adott nemzeti bajnokságból.

Az Euroligát és a EuroCupot szervező ULEB ellen megindult a FIBA Europe kampánya már az előző idény előtt, de mivel az ULEB-sorozatok szakmailag magasabb színvonalat garantálnak, így többen is azt választották (a Bajnokok Ligáját a következő szezonban indítják el).

David Pick (eurobasket.com) információi szerint ma a FIBA 14 országot kizárt a 2017-es Európa-bajnokságról, például a címvédő Spanyolországot és Szerbiát. Rajtuk kívül Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Olaszország, Görögország, Izrael, Törökország, Lengyelország és Macedónia sem úszta meg a kizárást, utóbbi Magyarország Eb-selejtezős ellenfele.

Április 20-ig van lehetősége fellebbezni az országoknak, de csak azt támadhatják meg, hogy nem indul csapatuk a EuroCupban vagy az Euroligában – ha a döntés ellen akarnak fellebbezni, azt valószínűleg az ULEB-bel közösen fogják megtenni. Törökország (és Izrael) egyébként rendező lenne, ráadásul a torna főbb szakaszát, a végjátékot ott bonyolítanák, de ha minden marad a jelenlegi helyzetben, akkor másodjára is új helyszínt kell keresni a kontinensviadalnak – eredetileg Ukrajna rendezte volna a tornát, tőlük az országban uralkodó állapotok miatt vették el a jogot.

A franciák azonnal esélyessé is léptek elő, rajtuk kívül csak a cseheket és a rendező finneket, valamint a románokat nem zárták ki a már biztosan kijutók közül, úgyhogy 20 hely van még elvileg az Európa-bajnokságra. A magyarok szempontjából külön érdekes, hogy mi lesz az augusztus 31-e és szeptember 16-a között megrendezendő selejtezőkkel, Macedóniát ugyanis a magyar válogatott csoportjából zárták ki.

Forrás: kezdo5.hu

Top 0