• Belföld
Faktor

Áram ütötte agyon a védett madarakat, több mint egy tucat tetem feküdt a Zagyva-parton

Az állatvédők szerint csak a vezetékek szigetelése oldhatja meg a problémát.

Áramütésben elpusztult madarakat találtak novemberben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai a Zagyva-völgyben, a Pásztó és Hatvan közé eső szakaszon – írta a nool.hu.

Fiatal egerészölyv. Fotó: Wikipédia

Fiatal egerészölyv. Fotó: Wikipédia

Papp Ferenc, az MME Nógrád megyei elnöke a portálnak elmondta: egy egerészölyvet Pásztó és Mátraszőlős között talált, teteme a Természettudományi Múzeumba került. Később, a Zagyva-völgy Pásztótól délre eső szakaszán tett terepbejárás során egy középfeszültségű villanyvezeték mellett húzódó lucernás környékén tizenhárom egerészölyv és egy szarka teteme került elő.

A Zagyva-völgyének lucernatábláin novemberben tömegesen jelennek meg az egerészölyvek, de szürke gémek, nagy kócsagok, hollók, telelő vörös vércsék, északról érkező gatyás ölyvek, nagy őrgébicsek is felbukkannak.

Papp Ferenc arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni a madárpusztulás megelőzésére, hozzátette: az áramszolgáltatókkal országos szinten együttműködik a természetvédelmi szervezet, a középfeszültségű vezetékeket pedig egyre több helyen szigetelik a szakemberek.

Kommentek:

Top 0