• Külföld
Faktor

129 migránst akartak Európába csempészni a hajón

Feltartóztatott a líbiai parti őrség az észak-afrikai ország partjainál egy embercsempész-hajót, amely 129 migránssal a fedélzetén Európába tartott.

Ajúb Kászem, a líbiai haditengerészet szóvivője szerint az ország északkeleti részén fekvő Zuára városától tíz tengeri mérföldre tartóztatták fel a hajót, amelynek fedélzetén szudáni, egyiptomi, szíriai, palesztin, marokkói, etiópiai, gambiai, nigériai, szenegáli és csádi emberek voltak.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és megölése több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam.

A káoszt kihasználva az Olaszországtól mindössze háromszáz kilométerre lévő líbiai partokról már eddig is több ezren indultak Európába - írja az MTI.

Az olasz parti őrség szerint kedd óta több mint 2400 embert mentettek ki 12 hajóról és három holttestet találtak. Az elmúlt néhány héten a Földközi-tenger déli részén tapasztalt viszonylagos nyugalom után kedden 951 migránst mentettek ki a vízből, közülük 615-öt a német haditengerészet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint idén mintegy 9500 migráns érkezett Olaszországba.

Top 0