• Külföld
Faktor

Túl egyszerű volt a PIN-kód, éjszakánként rájártak a készletekre a tolvajok

A Párizs környéki benzinkutakon meglehetősen egyszerű volt kijátszani a védelmet.

Illusztráció.

Illusztráció.

A franciaországi média számolt be egy olyan esetről, hogy sok benzinkúton Párizs környékén, úgy tudtak üzemanyagot lopni, hogy ismerték a szivattyúk alapértelmezett zárkódját, ami lehetővé tette, hogy tolvajok lényegében korlátlanul lopják az üzemanyagot - írja a HVG.

A párizsi kutakon is egy zárkóddal védett rendszer működik, de a kódot minden egyes szivattyún meg kellene változtatni, miután telepítik őket, mert mindegyiken alapértelmezetten a kód: "0000".

Sok helyen a vezetőség azonban nem törődött a kódokkal, így lényegben bárki, aki tudta, hogy mi az alapértelmezett számsor, beállíthatta az üzemanyag árát akár nullára is, aztán teletankolhatott bármit.

A francia rendőrség, csak az elmúlt év áprilisában fedezte fel, hogy lopnak a kutakból, jellemzően olyanokból, amelyek kisebb, kevésbé forgalmas helyeken voltak. Az öt személyből álló csoportnak volt egy speciális, a távoli elérést biztosító rendszere, amelyen keresztül be tudtak lépni a kóddal az állomások kóddal "védett" rendszerébe és éjszakánként ment is a tankolás, alkalmanként nagyjából 3 ezer literrel.

Az ellopott tüzelőanyagot ezután online adták el egy közösségi csoporton keresztül. Összességében a tolvajok mintegy 168 ezer dollár értékben adtak el 120 ezer liternyi üzemanyagot.

Kommentek:

Top 0