• Kultúra

12 tény, amit csak kevesen tudtak David Bowie-ról

A pop kaméleonja pénteken ünnepelte egy új albummal 69. születésnapját - miközben tudta, hogy talán már csak napok vannak vissza az életéből. A rákos énekes ma hajnalban halt meg, rengetegen gyászolják. Az Independent tizenkét, kevésbé ismert tényt gyűjtött össze az énekesről.

Fotó: Europress / Ralph Gatty - AFP

Fotó: Europress / Ralph Gatty - AFP

1. Nem ivott teátBowie még csak ötéves volt, amikor a szülei hajókirándulásra vitték a Temzére – és itt olyan teát ittak, amelyet hét évvel korábban főztek. Ez a tea annyira mély nyomokat hagyott Bowie-ban, hogy soha többé nem ivott angol teát – ellenben a japán zöld teát nagyon szerette.

2. Elneveztek róla egy pókfajtátA Heteropoda davidbowie egy élénk narancssárga, ragadozó, malajziai pók, amelyet az énekes tiszteletére neveztek el.

3. A szemei ugyanolyan színűekBár sokan másként gondolták, David Bowie mindkét szeme ugyanolyan árnyalatú kék volt. Valójában azért tűntek eltérő színűnek, mert az énekes egyik pupillája állandóan tág volt – amióta egyszer az iskolában egy lány miatt összeverekedett a barátjával. George Underwood ökle pont a szemén találta el Bowie-t.

Fotó: Europress / Martin Bureau - AFP

Fotó: Europress / Martin Bureau - AFP

4. A holdraszállás tette híresséBár Bowie még kezdő és alig ismert énekes volt, a BBC a „Space Odity” című számát játszotta akkor, amikor 1969-ben először léptek űrhajósok a Holdra. Hat évvel később ez a szám lett az énekes első vezető száma a brit zenei toplistákon.

5. Ugyanazon a napon van a születésnapja, mint Elvis PresleynekBowie 1947. január 8-án született – pontosan tizenkét évvel később, mint a rock and roll legenda, Elvis Presley.

6. Sokan rosszul ejtik a nevétA Bowie helyes kiejtésével sokaknak gyűlt meg tudtukon kívül a baja – helyesen ugyanis ugyanúgy kell ejteni a magánhangzókat, mint a Joey névben.

Fotó: Europress / Justin Tallis - AFP

Fotó: Europress / Justin Tallis - AFP

7. Több kitüntetést is visszautasítottAz énekesnek 2000-ben ajánlották fel a Brit Birodalom Parancsnoki Érdemrendjét, de Bowie visszautasította – a legenda szerint azért, mert nem tudta, mi az. 2003-ban pedig lovaggá akarták ütni, de erről a kitüntetésről is lemondott.

8. Ő volt az első ismert énekes, aki letölthetővé tette egy dalátA „Telling Lies” című Bowie-szerzeményt 1996-ban tette ingyenesen letölthetővé az énekes a saját honlapján – elsőként az ismert művészek közül. Közel tizenegy percig tartott, amíg az akkori betárcsázós interneten le lehetett tölteni a dalt.

9. Egy 160 centiméteres rózsaszín nyúl zaklatta2004-es észak-amerikai turnéján Bowie-t egy rózsaszín nyúl jelmezbe öltözött ember követte. Az énekes láthatóan nem jött zavarba.

Hé, ez a rock and roll. Ez csak egy 160 centis nyúl

- mondta.

A rózsaszín nyúl még azon a gépen is ott volt, amelyikkel Bowie New Yorkba érkezett.

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

Fotó: Europress / Bertrand Guay - AFP

10. Saját internetszolgáltatót hozott létreA BowieNet 1998-ban indult el, és egészen 2012-ig működött. A tagdíj havi tíz font volt, és minden felhasználó ingyen kapott 20 MB-t azért, hogy létrehozza a saját honlapját. Emellett a felhasználók exkluzív tartalmakat, például az énekes dalait tölthették le, vagy esetleg chatelhettek Bowie-val.

11. Tinédzserként támogatta a hosszú hajú férfiakatA 17 éves Bowie, pontosabban akkori nevén Davey Jones a BBC Tonight című műsorának volt a vendége – mint a Hosszú Hajú Férfiak Ellen Elkövetett Kegyetlenségeket Megelőző Társaság alapítója.

Úgy gondolom, hogy valójában mind szeretjük a hosszú hajat. Nem értem, mások miért üldöznek minket emiatt.

12. A kocsma, ahonnan elindult a karrierje, ma már étteremAz egykori The Three Tuns zenés pubot az olasz étteremlánc, a Zizzi vette meg – így ma már olcsó, olasz ételeket lehet ott enni, ahol a popkaméleon pályája elindult.

Bowie haláláról itt és itt írtunk korábban, legújabb lemezéről pedig itt olvashatnak.

Forrás: Independent

Top 0