• Belföld
Faktor

11 éve lejárt ételporokat adtak el a cukrászdáknak

53 tonna lejárt szavatosságú élelmiszer alapanyagot találtak egy budapesti vállalkozásnál. A cég cukrászatokat és pékségeket látott el kakaóporral, növényi zsírokkal, fagyasztott gyümölcsökkel, süteményekhez használt töltelékkel - írta az MTI.

A Pest megyei Kormányhivatal kötelezte a céget, hogy semmisítse meg a lejárt szavatosságú, jelöletlen és a szabálytalanul tárolt termékeket. A vállalkozásnak az összes 2015-ben gyártott poralapú termékét ki kell vonni a forgalomból, mert a hivatal szerint lehet, hogy ezeket lejárt szavatosságú anyagokból készítették. A lejárt  termékek között találtak az ellenőrök olyat is, amit már 2004-ben ki kellett volna dobni. Ehelyett valószínűleg még most is, 11 évvel a szavatossági idő lejárta után adtak el belőle a cukrászatoknak és pékségeknek.

A cég meghamisította a dejós diótölteléket, dió helyett szóját, kölest, búzacsírát és napraforgót használt. A csomagoláson írt 44 százalék dió helyett csak 24 százalék diót használtak, és a máktölteléket is higították  szójával és kölessel. Ez azért is baj, mert a szója allergiát okozhat, viszont ha nincs rajta egy étel csomagolásán, a szójára érzékeny emberek nem tudják elkerülni.

Top 0