• Külföld
Faktor

Nyomravezetői díjat kapott egy hajléktalan

150 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség annak, aki segít kézre keríteni azt a két fegyencet, akik harmadik társukkal még januárban szöktek el a dél-kaliforniai Santa Ana börtönből. A díjat végül négy férfi között osztotta meg a rendőrség.

Az egyik szupermarket, a Target két alkalmazottja 15-15 ezer dollárt kapott, míg Armando Damian 20 ezret. A férfi furgonját ellopták a fegyencek, és ezzel szöktek tovább. A legmagasabb, 100 ezer dolláros összeget pedig az 55 éves hajléktalan, Matthew Hay-Chapman kapta, aki felismerte a két szökött fegyencet, Hossein Nayerit és Jonathan Tieut, és január 30-án követte őket a San Francisco-i McDonald’sba – írja az NBC News.

Chapman ezt követően leintett két szolgálatban lévő rendőrt, akik így rövid hajsza után elfogták Nayerit. A férfit emberrablás és kínzás vádjával ítélték börtönbüntetésre. Nem sokkal később a fehér furgonban bujkáló Tieut is elfogták – ő gyilkosság miatt került börtönbe.

Chapman még februárban azt nyilatkozta, hogy a nyomravezetői díjból a gyerekeit és unokáit szeretné támogatni, akik nevelőszülőknél élnek Oregonban. Mint mondta, kötelességének érezte, hogy segítsen visszajuttatni a szökött fegyenceket a börtönbe.

A Target alkalmazottai azután értesítették a rendőrséget, hogy látták Nayerit és a harmadik fegyencet, Bac Duongot mobiltelefont vásárolni az üzletben. Az információknak köszönhetően sikerült beazonosítani a szökevények által használt telefonszámokat, és eljutottak a lopott furgon tulajdonosához, Damianhoz, aki további információkkal segítette a nyomozást.

Az ügyben volt még egy érintett, aki viszont nem kapott részt a nyomravezetői díjból: Long Ma taxisofőrt túszul ejtették a fegyencek, és arra kényszerítették, hogy vigye őket keresztül Kalifornián. Az ügyész azt kérvényezte, hogy Ma is kapjon a díjból egy részt, mivel fontos szerepet játszott a veszélyes fegyencek elfogásában. A rendőrségi felügyelő, Todd Spitzer szerint ez azonban közpénzből álló jogtalan ajándék lenne, annak ellenére, hogy Ma szerinte is megérdemli a jutalmat. Ma túszul ejtése óta nem dolgozott.

Top 0