• Belföld
Faktor

Jelentős drágulás jön, ezek az élelmiszerek kerülnek majd többe

A hús, a kenyér, a tejtermékek drágulnak év végéig.

Az év végéig átlagosan 10-12 százalékkal emelkednek a legfontosabb élelmiszerek, mint a sertés- és baromfihús, kenyér, tej és tejtermék árai – írja a Népszava.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A sertéscomb például kilónként 120-130, a csirkemellfilé 150-160, míg a kenyér minőségtől függően 25-80 forinttal lehet drágább. Az UHT és az ESL tej ára egyelőre nem változik, mert azok jövő januártól 5 százalékos áfakörbe kerülnek. Az élelmiszerláncok 8-10 százalékos tejárcsökkentéssel számolnak, de nagy kérdés, hogy ebből mi valósulhat meg.

Az 5 százalékos áfakört 2015-ben vezették be, de annak hatása egyelőre fogyasztói szinten nem nagyon érezhető, az innen befolyó plusz pénzt a láncoknál valószínűleg felszívta a béremelés. A sertéscomb kilója jelenleg 1210 forint, ez az elmúlt 2,5 évben 16 százalékos drágulást jelentett.

Az áremelkedésnek több oka is van a Népszava szerint: több mint 10 százalékkal kevesebb búza termett az idén, az időjárás sem Magyarországon, sem Európában nem kedvezett a termésnek. Ráadásul drága a takarmány is, növekedtek az anyagi ráfordítások (áram, üzemanyag), a munkaerőhiány miatt pedig folyamatosan növekednek a bérek.

Kommentek:

Top 0