• Tudomány
Faktor

10 ősi hajóra bukkantak a Fekete-tenger mélyén

Legalább 10 ókori, középkori és két 19. századi hajó roncsait találták meg bolgár régészek a Fekete-tenger bolgár vizein az egykoron tervezett, de mára meghiúsult Déli áramlat gázvezeték nyomvonalának feltárásakor.

Ilija Stirkov, a Bolgár Tudományos Akadémia várnai székhelyű Fridtjof Nansen Óceánkutató Intézetének munkatársa azt mondta, legérdekesebb felfedezésük egy ősi gálya, amelyet valószínűleg az ókori görögök használtak. A hajóroncsot 1400 méter mélyen találták. Egy másik érdekes felfedezés az a két hajó, amik a 19. század első felében közlekedtek, egyikük hosszúsága elérte a 140 métert.

Valamennyi elsüllyedt hajót a Bulgária fekete-tengeri partszakaszának északi részén fekvő Kaliakra-foknál találták. A szakemberek remélik, hogy legalább egy hajót, amely mélytengeri búvárok által elérhető, fel tudnak majd tárni – írja az MTI.

Az újonnan felfedezett hajóroncsokkal együtt a régészek már 25 elsüllyedt hajó maradványaira bukkantak Várna és a Kaliakria-fok közötti tengerszakaszon. A leghíresebb egy 500 éves kalózhajó, amelyet 2006-ban találtak meg.

Top 0