• Külföld
Faktor

1,2 milliárd forintnyi heroint foglaltak le a rendőrök

Több mint egy tonna heroint és 1500 liter cseppfolyós morfiumot foglaltak le a hatóságok egy észak-afganisztáni laboratóriumban. Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának adatai szerint egy tonna heroin értéke mintegy 40 millió euró. Az afgán rendőrség az ország északkeleti, hegyvidéki tartományában, Badahsánban számolta fel vasárnap a droglabort.

A heroin legfőbb nyersanyagának számító mák legnagyobbrészt a dél-afganisztáni Hilmend tartományból érkezik. A drog előállítása azonban gyakran az afgán határ közelében történik, hogy megkönnyítsék a kábítószer exportját. Badahsán tartomány pedig nehéz megközelíthetősége és a tádzsik, valamint a pakisztáni határhoz való közelsége miatt számít népszerű rejtekhelynek a drogcsempészek számára.

A világ első számú máktermesztőjének számító Afganisztánban előállított kábítószer egyik legfőbb szállítási útvonala Pakisztánon keresztül vezet. Az ázsiai piacokat a dél-pakisztáni Karacsi kikötőjéből érik el a csempészek. Az északi útvonal Tadzsikisztánon keresztül Oroszországot köti össze az afgán térségekkel.

Az afganisztáni tálibok működésüket részben kábítószer-csempészetből finanszírozzák.

Az ENSZ adatai alapján tavaly húsz százalékkal csökkent a máktermesztés és felével esett vissza az ópium előállítása Afganisztánban. Ennek oka elsősorban a vízhiány és a talaj kimerülése.

Top 0