• Külföld
Faktor

Íme a világ legjobb tanára, iskolájában 35 nyelven beszélnek a diákok

Óriási elismerést kapott Andria Zafirakou.

A 39 éves Andria Zafirakou lett a világ legjobb tanára. A nyertes Londonban tanít egy olyan iskolában, ahol 35 különböző nyelven beszélnek a diákok – ő pedig mindenkit anyanyelvén köszönt reggelente.

A pedagógia Nobel-díjának is hívott Global Teacher Prize díjra a világ minden országából pályázó tanárokat szigorú szempontrendszer szerint vizsgálják - írja a HVG. Azt a tanáregyéniséget keresik 2015 óta, aki valami kiemelkedő teljesítménnyel járul hozzá a tanári hivatás társadalmi megítéléséhez a mindennapi munkája során. Az elismerést a Gems Education nevű, 250 magániskolát működtető dubaji családi vállalat alapítványa, a Varkey Foundation finanszírozza.

Vasárnap Dubajban Rasíd Al-Maktúm, Dubaj uralkodója adta át a győztesnek az egymillió dollárral és óriási presztízzsel járó díjat. A nyertes a világ különböző tájairól származó több mint 30 ezer jelöltet győzte le.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A 39 éves Zafirakou diákjainak egy része Nagy-Britannia legszegényebb családjaiból származik és szüleik gyakran nem is beszélnek angolul. A görög felmenőkkel rendelkező, de Londonban született Zafirakou az első brit tanár, aki elnyerte a tekintélyes díjat. Theresa May brit miniszterelnök videoüzenetben gratulált a díjazottnak a vasárnapi ceremónián.

    Köszönőbeszédében Zafirakou remek dolognak nevezte az iskola tanulóinak sokszínűségét és elmondta, hogy bár a diákok olyan zsúfolt otthonokban élnek, ahol nehéz csendes zugot találni a tanuláshoz és sokuknak még a testvéreikről is gondoskodniuk kell az iskola után, mindannyian arra törekszenek, hogy jól teljesítsenek a tanulmányaikban. A díjjal járó egymillió dollárt olyan közösségi projektre akarja fordítani, amely a kreativitást ünnepli.

    Zafirakou egyébként tudja, hogy egyedül nem képes a „csodára”, a nehéz helyzetben élő tanulók nevelésére, ezért továbbképzéseket tart pedagóguskollégáinak is. A brenti iskolának egyébként a tanulmányi eredményei is figyelemre méltók.

    Kommentek:

    Top 16